Haagse scholieren vieren Dag van de Kinderrechten

wo 16 nov.

Vandaag vierden we met meer dan 150 Haagse leerlingen de Dag van de Kinderrechten in de Koninklijke Schouwburg. De groepen 7 en 8 van vijf Haagse scholen verdiepten zich de afgelopen weken in het waarom van de kinderrechten en hoe belangrijk deze zijn in hun leven. Het resultaat; een voorstelling op het grote podium van de Schouwburg.

Rechten van het kind onder de loep

Voor het tweede jaar organiseren wij samen met de gemeente Den Haag de Dag van de Kinderrechten. Dit jaar met De Gelderlandschool, Basisschool De Parkiet, Winford Den Haag, OBS Prinses Catharina-Amalia en Obs De Springbok.

De afgelopen weken maakten de leerlingen in vier werksessies in de klas op theatrale wijze kennis met de kinderrechten. Ze kregen bezoek van een kinderrechter, griffier of andere expert en onderzochten met een theaterdocent hun rechten. Het uitgangspunt: Hoe meet je geluk? En kan je geluk meten? Nadat de klassen gister een generale repetitie deden op het podium, was vandaag het grote moment; hun eigen voorstelling in de Koninklijke Schouwburg. Naast de klassen zaten ook de experts Lilian Verlinde (jeugdrecht), Andrea van Keulen (senior rechter), Karel Braun (senior rechter), Nozomi Cho (Unicef Jeugdvoorlichter), Saskia Fils (initiator vanuit gemeente Den Haag) en Yvette Nass (jeugdombudsman) in de zaal.

"Wij hebben onze mening of je daar nou op zit te wachten of niet.
Wij hebben onze mening altijd al gegeven.
Onze mening is onze stem, onze blikken, onze verhalen, onze houding.
Onze mening is aanwezig.
Wij vragen je alleen om te luisteren."
leerling Winford Den Haag

Hoofdzaken

De voorstelling werd theatraal aan elkaar gelijmd door zes jongeren die een eigen onderzoek naar het begrip recht deden. Tussen de presentaties van de klassen speelden de jongeren scenes. 

Educatiemaker Lotte de Leeuw: ''Door samen (filosofisch) onderzoek te doen, duiken we in de wereld van de kinderrechten en zoeken we naar waar wij vinden dat we recht op hebben, wat een kinderrecht voor een kind betekent en of we geluk kunnen meten."

Den Haag; internationale stad van vrede en recht

Dit project ontwikkelen we samen met de gemeente Den Haag. Den Haag is de internationale stad van vrede en recht en heeft speciale aandacht voor de rechten van het kind. In de week van 20 november vinden in Den Haag allerlei activiteiten plaats die te maken hebben met kinderrechten. Verschillende organisaties werken samen om er een mooie dag van te maken.