Dag van de Kinderrechten

Vier de rechten van het kind!

Er wordt nogal wat gesproken over kinderen, maar zelden zijn zij gesprekspartner. Rondom De Dag van de Kinderrechten gaan we hier verandering in brengen. Volgens Artikel 15 zijn kinderen vrij om in groepen bij elkaar te komen en te vergaderen. Dus dat gaan we doen.

Internationale dag van de rechten van het Kind

Op 20 november in het de Internationale dag van de rechten van het Kind. Kinderen hebben recht op een identiteit: je naam, recht op privacy, een goede opvoeding, eten, een dak boven het hoofd en onderwijs. Het gekke is alleen, al die rechten zijn bedacht door volwassenen. Maar waar vinden kinderen dat ze recht op zouden moeten hebben? Welke rechten zouden erbij moeten komen? En kunnen er misschien ook rechten afvallen?

Samen met vijf Haagse klassen (groep 7/8) doen we onderzoek naar welke rechten er zijn en wat deze rechten betekenen. Het zelf ervaren (spelen), nadenken (filosoferen) en vormgeven (maken) over deze kinderrechten staat hierbij centraal. In dit gratis MAAK-traject van vier bijeenkomsten in de klas en in Het Nationale Theater werken we toe naar een manifestatie op het grote podium van Het Nationale Theater. Elke klas wordt gekoppeld aan een theatermaker die samen met de leerlingen kinderrechten onder de loep nemen.

Bijeenkomsten

Kick-off in de klas (één dagdeel)
Deze week komt de theaterdocent samen met een expert op het gebied van kinderrechten bij jullie in de klas. Aan de hand van de kinderrechten denken jullie samen na over de verschillende kinderrechten en onderzoeken we wat een kind en wat een volwassene nou eigenlijk is.

MAAKdag in de klas (één dagdeel)
Deze week zetten jullie het onderzoek voort met de theaterdocent in de klas.

MAAKdag bij HNT (van 10.00u tot 15.00u)
Op deze dag komen jullie naar Het Nationale Theater om jullie manifestatie vorm te geven en af te ronden. We oefenen op het podium en zetten de laatste puntjes op de i.

Eindmanifestatie in de Grote Zaal (in de ochtend)
Show-time! Deze dag ontmoeten de vijf klassen elkaar in de Koninklijke Schouwburg voor een spetterende eindmanifestatie. Hierbij zullen de wethouder en de kinderombudsman aanwezig zijn.

Onderzoek in 2022

Willen jij en je leerlingen volgend jaar deelnemen aan dit gratis MAAK-traject van Het Nationale Theater? Stuur dan een mail naar Lotte de Leeuw (lottedeleeuw@hnt.nl). Voor vrgaen over het porject kun je Lotte ook mailen.