Repetities Theater Na de Dam voorstelling gestart

do 27 okt.

Ieder jaar doen jongeren in het kader van Theater Na de Dam een onderzoek naar vrijheid en hoe het was om jong te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in Den Haag. Kon je nog wel buitenspelen? Hoe rook het buiten? Wat zag je om je heen? Welke moment vergeet je nooit meer? Verhalen en ervaringen van overlevende vormen de basis voor een voorstelling die op 4 en 5 mei gespeeld.

Op reis

Dit jaar pakken we het anders aan dan normaal. We gingen namelijk op reis! Een jaar lang werken we toe naar de voorstelling ‘Laten we bij het bankje beginnen’. We begonnen op 4 mei 2022 met 7 jongeren tijdens de Nationale Herdenking.

Vanaf dat moment doken we samen in het verhaal en volgden we het pad van Ellis (18) en Bernie (18); twee verliefde jongeren die in de oorlog van elkaar gescheiden werden. Via dagboeken bleven ze elkaar schrijven. De reis die zij hebben gemaakt legden we met elkaar af. Tijdens de reis voerden de jongeren gesprekken, stelden ze elkaar vragen, lieten zich confronteren en inspireerden elkaar. 

Op 4 en 5 mei is de voorstelling te zien in Theater aan het Spui. Met op 4 mei een gezamelijke herdenking om 20:00u voorafgaand aan de voorstelling

Meer info & kaarten 

Over Theater na de Dam

Theater Na de Dam is een landelijk initiatief van theatermakers, artiesten, kinderen en jongeren in heel Nederland die zich inzetten om de Nationale Herdenking op 5 mei van extra betekening te voorzien. In heel Nederland worden er nieuwe voorstellingen gemaakt die op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. Gesprekken met vormen deinspiratie voor voorstellingen en theatrale presentaties - zelfs meer dan honderd door heel het land. Eerder maakte Het Nationale Theater met jongeren devoorstellingen Oorlog in de Weimarstraat (2021), Waar we over waarheid spreken (2020).