Nieuwsoverzicht

Nieuws wo 31 mei

Drie van onze acteurs genomineerd voor belangrijkste theaterprijzen

Op 31 mei zijn de genomineerden voor de VSCD-Toneelprijzen bekendgemaakt. Mariana Aparicio, Yela de Koning en Rick Paul van Mulligen, acteurs uit het ensemble van Het Nationale Theater, zijn onder de genomineerden. De uitreiking van de prijzen vindt plaats in Amsterdam op 17 september 2023 tijdens het Nederlands Theater Festival. 

Lees verder
Nieuws vr 28 apr

Max Wind en Joeri Heegstra schrijven nieuwe tekst Exit Poll

Begin dit jaar zijn we met Theater Bellevue een nieuwe samenwerking begonnen. Met een Open Call gingen wij op zoek naar de schrijver voor een nieuwe lunchtheaterproductie. Uit 35 inzendingen verkoos een leescommissie het auteursduo Max Wind en Joeri Heegstra. De samenwerking is ondersteund door de VandenEnde Foundation.

Meer info en tickets

Lees verder
Nieuws wo 26 apr

Paul van Vliet is overleden

In onze tijd van “Je moet! Je moet!”

ben ik altijd weer blij

als de toneelmeester van de Koninklijke Schouwburg

voor aanvang tegen me zegt:

“Paul, je mág beginnen”.

- Paul van Vliet

Lees verder
Nieuws di 11 apr

Kunstenaar onderzoekt prikkelarme toepassing in Het Nationale Theater

Kunstenaar Joris Coenen bouwde een prikkelarme kunstinstallatie in de foyer van Theater aan het Spui. Op deze locatie van Het Nationale Theater was nog geen prikkelarme ruimte. Dit was een mooi onderzoek om te zien of deze installatie geschikt zou zijn om daarvoor te dienen.

Lees verder
Nieuws wo 1 mrt

Feestje van de Oogvereniging bij HNTjong

Dit weekend vierde de Oogvereniging hun tienjarig bestaan bij de familievoorstelling Erik of het klein insectenboek van HNTjong.HNTonbeperkt maakte de voorstelling toegankelijk met de blindentolken van Komt het Zien!

Lees verder
Nieuws wo 1 mrt

Laagland krijgt digitale dimensie

Schrijver en regisseur Alkan Çöklü voegt een digitale dimensie toe aan de nieuwe voorstelling Laagland (première juni 2023) van regisseur Eric de Vroedt en schrijver Nathan Vecht. Bezoekers van de voorstelling krijgen toegang tot een spannende meerdaagse digitale vertelling waarin de personages, thema’s en verhaallijnen uit het theaterstuk al worden uitgediept vóór het publiek naar het theater gaat. 

Lees verder
Nieuws vr 17 feb

Het is weer tijd voor het Lentekriebels festival!

In de week van de voorjaarsvakantie zijn kinderen vanaf twee jaar van harte welkom bij het jeugdtheaterfestival Lentekriebels. Vanaf zaterdag 25 februari tot en met zondag 5 maart zijn er elke dag familievoorstellingen te bewonderen in onze theaters. Rondom een aantal voorstellingen zijn er activiteiten georganiseerd en de voorstelling Erik of ’t klein insectenboek is toegankelijk gemaakt voor mensen met hoge prikkelgevoeligheid en voor blinden en slechtzienden.  

Lees verder
Nieuws di 14 feb

Help de slachtoffers van de aardbeving

We kijken verbijsterd naar de nasleep van de ramp in Turkije en Syrië. Miljoenen inwoners zijn daar getroffen door zware aardbevingen en naschokken. De schade is enorm: gebouwen zijn ingestort, vele duizenden mensen zijn gewond en het dodental is inmiddels opgelopen tot meer dan 40.000 mensen. Veel mensen zitten, vanwege instortingsgevaar, onbeschermd in de ijzige kou.

Lees verder
Nieuws wo 25 jan

Theatergedicht op Gedichtendag

Donderdag 26 januari is het Gedichtendag: de start van de Poëzieweek! Speciaal voor Het Nationale Theater schreef Charlotte de Beus (@dedorpspostbode) een gedicht. Anna-June illustreerde het en het leverde een prachtig kunstwerk op. Het gedicht is te koop in de Theaterwinkel.

Lees verder