Romana Vrede

Romana Vrede verhuisde met haar familie van Suriname naar Nederland toen ze vier jaar oud was. Na haar jeugd en een kennismaking met de kunsten ging ze naar de Arnhemse Toneelschool, waar ze in 1999 afgestudeerde als actrice. Daarna speelde ze jaren bij het Onafhankelijk Toneel, Compagnie Dakar, Bogaerdt/VanderSchoot, Bonheur, Artemis en het Noord Nederlands Toneel. 

Vrede is dit seizoen te zien in De eeuw van mijn moeder van Eric de Vroedt. Tijdens Keti Koti in de zomer van 2023 zal ze, samen met OTION, het verhaal van Tijd zal ons leren ten tonele brengen.

Tijd zal ons leren

Met het project Tijd zal ons leren vertelt Romana Vrede de onbekende, bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd. In een serie portretten schetst ze de levensverhalen van ruim honderd helden: zwart en wit, in de Caraïben, Afrika, Azië en Europa. De verhalen die Romana vertelt worden muzikaal ondersteund door OTION.

Lees meer

Biografie

Romana was na haar afstuderen als actrice/theatermaker verbonden aan het Onafhankelijk Toneel (OT) en daar onder andere te zien in de voorstellingen Melanie Klein en Parijs1950 en haar eigen voorstellingen zoals Will. Zij speelde onder andere bij Maas Theater en Dans, Bogaerdt/VanderSchoot, Bonheur, Theater Artemis en het Noord Nederlands Toneel. Haar eerste samenwerking met regisseur Eric de Vroedt was in 2011 toen zij de rol van Medea speelde in de voorstelling Mightysociety 9. Daarnaast maakte zij de spraakmakende voorstelling Who’s afraid of Charlie Stevens? over haar autistische en verstandelijk beperkte zoon Charlie. Naast haar werk als actrice heeft Vrede geregisseerd en lesgegeven aan de ArtEZ toneelschool Arnhem, was ze gastdocent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en begeleidt ze nog steeds studenten van verschillende toneelscholen.

Vrede speelde onder de vleugels van Het Nationale Theater in de voorstellingen Race (2017), The Nation (2017) en We zijn hier voor Robbie (2018) in de regie van Eric de Vroedt, Oresteia (2018) in de regie van Theu Boermans en Onze Straat (2019) in de regie van Daria Bukvić. Afgelopen seizoen is zij te bewonderen geweest in de HNTjong marathonvoorstelling van Noël Fischer Trojan Wars. In het voorjaar van 2022 speelde ze de titelrol in Oustfaust en keert The Nation terug naar het theater.

Op 8 maart 2020 is haar debuutroman getiteld De nobele autist gelanceerd door De Arbeiderspers.

Film & Televisie

Vrede speelde in verschillende tv-series als Overspel, Nieuwe Buren, Moordvrouw en Morten, maar ook in speelfilms als TBS, De Eetclub, Hiernamaals en Oom Henk. De afgelopen jaren was Romana ook te zien op televisie als sidekick in De Wereld Draait Door, De Vloer Op en werden er afleveringen over haar gemaakt door Volle Zalen en Zomergasten.  Ze speelde vorig jaar een hoofdrol in de speelfilm I Don’t Wanna Dance, die ook genomineerd werd, net als zij zelf, voor een Gouden Kalf.

Prijzen

Vrede heeft in 2017 de Theo D’or, de belangrijkste toneelprijs in Nederland, in de wacht gesleept voor haar rol in RACE (2016), de eerste voorstelling van Eric de Vroedt bij Het Nationale Theater. In 2018 werd Romana genomineerd voor de Colombina voor haar rol in The Nation (2017), de theatermarathon in de regie van de Vroedt over de Haagse Schilderswijk.

Te zien in