Tula.Verse - Herdenking Dia di Lucha pa Libertad

Kiminá en Vernon Chatlein
za 17 aug - 17:00 - 21:30
za 17 aug 2024
17:00 - 21:30
  • za 17 aug 2024
    17:00 - 21:30
    Koninklijke Schouwburg
    Grote zaal

In het theater komen heel veel verschillende mensen samen in één ruimte. We delen er met elkaar hetzelfde moment, en toch ervaren we allemaal iets anders. In onze zalen herdenken we ons gedeelde verleden en vieren we de feesten die ons verbinden. Stichting Kiminá en Vernon Chatlein Presenteren: Tula.Verse – Een Reis naar een Alternatief Universum van Empowerment

Muzikant en maker Vernon Chatlein brengt samen met een divers team van artiesten de voorstelling Tula.Verse naar de Koninklijke Schouwburg, waarin zij een alternatieve wereld creëren. Deze voorstelling, een mix van muziek, theater en beeldende kunst, neemt het publiek mee op een reis die empowerment put uit bestaande verhalen zonder vast te blijven zitten in koloniale waarden en structuren.

In Tula.Verse worden archieven bevraagd en bestaande narratieven herzien. "Als je de overwinnaar bent in een oorlog, waarom zou je jezelf als boosdoener neerzetten?" vraagt Chatlein. "Is het verhaal van Tula een dat we moeten accepteren zoals het is? Kunnen we onze eigen verhalen vertellen, verzinnen of bedenken? En als dat zo is, wat is de waarde van een eigen of alternatief verhaal, en voor wie is dit van waarde?"

Naast de voorstelling biedt Tula.Verse een rijk gevuld randprogramma met de volgende activiteiten:

Workshop Tambu

Een interactieve sessie waar deelnemers kennismaken met de traditionele Afro-Caribische muziekstijl Tambu. De workshop wordt twee keer gegeven: om 17:30 en om 18:45. Reserveer een plekje bij de workshop in het bestelproces (gratis).

Tula•Versations

Een diepgaande lezing over de historische figuur Tula en de betekenis van zijn opstand in hedendaagse context. Als je Tula•Versations wil bijwonen, voeg deze dan toe in het bestelproces (gratis).

Expositie

Een visuele kunsttentoonstelling die de thema's van de voorstelling verder verkent.

Afterparty met DJ Selwyn De Wind

De avond wordt afgesloten met een spetterende afterparty, verzorgd door DJ Selwyn De Wind.

Over Tula

Tula, ook wel 'Rigaud' genoemd, (Curaçao, geboortedatum onbekend - Willemstad, 3 oktober 1795) was de leider van de Curaçaose slavenopstand van 1795. In 2010 werd hij uitgeroepen tot nationale held van Curaçao. Tula werkte jarenlang in slavernij op plantage Kenepa (Knip) in het westen van Curaçao. Hij sprak zijn mede-slaven toe en nam het initiatief om op 17 augustus 1795 samen met ongeveer veertig tot vijftig mede-slaven het werk neer te leggen en naar zijn eigenaar Casper Lodewijk van Uytrecht te gaan om voor hun vrijheid te pleiten. Dit was het begin van de grootste slavenopstand in de Nederlandse Koloniaal geschiedenis 


Over de maker Vernon Chatlein                                                             

Vernon Chatlein is een percussionist, componist, theatermaker en muziek curator. Als Afro-Curaçaose muzikant en percussionist-componist  liggen mijn aspiraties bij het ontwikkelen van producties die gegrond zijn in Afro-Caribische muziek, gewoontes, culturele uitingen en geschiedenis.

In mijn zoektocht kom ik dichter bij mezelf, met de muziek en verhalen van mijn geboorteland en regio zoek ik creatieve vormen om deze naar de voorgrond te laten betreden in mijn werk. 

 

Vieren en herdenken in het theater

In het theater komen heel veel verschillende mensen samen in één ruimte. We delen er met elkaar hetzelfde moment, en toch ervaren we allemaal iets anders. Misschien zijn we mensen die elkaar in het dagelijks leven anders nooit zouden tegenkomen, maar we zijn wel geïnteresseerd in elkaars verhaal. In onze zalen herdenken we ons gedeelde verleden en vieren we de feesten die ons verbinden. Praat mee over macht en onmacht, herken de menselijke worsteling en vier ook andermans vreugde. 

Credits

Vernon Chatlein - maker, componist en muzikant
Quinsy Gario - regisseur
Bouba Dola - visuals en grafische vormgeving
Juan-Carlos Goilo - Artistiek Adviseur
Tony Roe - mede-componist en muzikant (pianist)
Juny Martina - rapper
Gershwin Bonevacia - spoken word
Amber Nijman - zang
Mara Letí - zang

Carina Fernandes - Marketing en PR
Daya Maduro - Productie

Co-productie: Het Nationale Theater