Filosofische ontmoeting met Isaiah Berlin

Filosofie in Den Haag | Thomas Heij
zo 29 sep - 15:00 - 16:30
zo 29 sep 2024
15:00 - 16:30
  • zo 29 sep 2024
    15:00 - 16:30
    Zaal 3
    De Constant Rebecqueplein 20A

Filosofie in Den Haag organiseert deze zondagmiddag een lezing over de filosoof Isaiah Berlin. Als zoon van een joods-Russische houthandelaar in 1917 is hij ooggetuige van de Russische Revolutie. Berlin groeide uit tot één van de belangrijkste politiek filosofen van de twintigste eeuw, was zijn leven lang verbonden aan de Universiteit van Oxford, en waarschuwde  in zijn boeken en essays voor totalitaire ideeën.

Eén van Berlin’s bekendste werken is het essay De egel en de vos uit 1953.

De egel en de vos

Ben je een egel of ben je een vos? Die vraag was bedoeld als spelletje voor op cocktailparty’s, maar werd uiteindelijk handig gebruikt voor inzicht in het denken van grote schrijvers en filosofen. Isaiah Berlin bedacht het spelletje toen hij student was aan de universiteit van Oxford. Hij zou het later gebruiken voor wat misschien wel zijn beroemdste tekst zou worden: zijn essay over Oorlog en vrede van Lev Tolstoj.

Deze zondagmiddag verkennen we met filosoof en vertaler Thomas Heij de verschillen tussen egels en vossen. Aan de hand van het essay van Berlin en met mooie voorbeelden uit de literatuur en filosofie vragen we ons af: wat betekent het om een egel of een vos te zijn? Waarom is het zo’n fascinerend en veelzeggend onderscheid? En natuurlijk: welk type denker ben je zelf?

Over Thomas Heij

Thomas Heij (1989) studeerde filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen en was meer dan tien jaar redacteur bij een cultuurfilosofisch instituut. Hij vertaalde onder meer teksten van Francis Bacon en Margaret Cavendish, essays over politiek en literatuur van George Orwell en Virginia Woolf, en De egel en de vos van Isaiah Berlin.