Schuldig kind

Het Nationale Theater | Belle van Heerikhuizen
wo 12 mrt - ma 28 apr
wo 12 mrt 2025
-
ma 28 apr 2025

De voorstelling Schuldig kind is gebaseerd op het veelgeprezen gelijknamige boek van Ted van Lieshout. Als 11-jarig kind had hij een relatie met een volwassen man. Schuldig kind gaat over de invloed die deze relatie had op zijn verdere leven.

Het verhaal

De 15-jarige Ted bidt tot Maria in de hoop dat ze zijn oom kan redden. Het is niet Maria die antwoordt, maar zijn 59-jarige zelf. In het gesprek dat volgt, blijkt dat de twee heel anders op de gebeurtenissen uit hun jeugd terugkijken. Ze bevragen elkaar over schuld, medeplichtigheid en nieuwsgierigheid. Zowel de jonge als de oude Ted worstelen met seksualiteit en liefde. Met veel zelfspot, overgave en brutaliteit gaat Ted het gevecht aan met zichzelf en de maatschappelijke mores. Acteurs Bram Coopmans, Florian Myjer en Sander Plukaard spelen ieder Ted én alle personages die voorbijkomen.

Over (on)schuld en verantwoordelijkheid

Schuldig kind vertelt een verhaal over seksuele ontwikkeling en misbruik en hoe het verhaal dat je jezelf vertelt, jouw toekomst bepaalt. Regisseur Belle van Heerikhuizen: “Voor mij gaat Schuldig kind over het wegwijs worden in complexe gevoelens zoals genot, schuld en schaamte. Ik denk dat het belangrijk is het gesprek daarover in alle openheid te voeren. En zo sterker te staan in je eigen seksuele autonomie.”

Het is een schitterend boek. Ontroerend, soms keihard en schokkend, en gelukkig ook vaak grappig.

de Volkskrant over het boek 'Schuldig kind'

Toegankelijkheid bij Schuldig kind

Deze voorstelling maken we op donderdag 24 april toegankelijk voor doven en slechthorenden met schrijftolken. Wil je gebruikmaken van deze faciliteiten? Reserveer dan via de betreffende link in het overzicht met de speeldata. We zorgen voor plekken in de zaal met goed zicht op de tolken. Blinden en slechtzienden kunnen thuis ter voorbereiding een audio-inleiding beluisteren. Voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels is er een voorbereidingsdocument beschikbaar. 

Bekijk toegankelijkheidsmiddelen voor Schuldig kind

Wil je meer weten over onze toegankelijke voorstellingen? Kijk op www.hnt.nl/onbeperkt.

Credits

Tekst Ted van Lieshout
Bewerking Belle van Heerikhuizen en Willemijn Barelds
Regie Belle van Heerikhuizen

Spel Bram Coopmans, Florian Myjer, Sander Plukaard

Decor Koen Steger
Kostuums Daphne de Winkel
Licht Floriaan Ganzevoort
Dramaturgie Willemijn Barelds