De Gouden Sikkel (6+)

Rightaboutnow.inc
zo 12 jan - 14:00
zo 12 jan 2025
14:00
  • zo 12 jan 2025
    14:00
    Theater aan het Spui
    Zaal 1

Lennox en de gouden sikkel is een jeugdopera naar het gelijknamige prijswinnende kinderboek van Zindzi Zevenbergen, Hedy Tjin en Brian Elstak. Een spannende en avontuurlijke hiphop opera, over moed, vriendschap, en de ontdekking dat je wereld groter wordt als je meer weet.

Lennox is een jongen van elf. Hij weet dat zijn vader zo nu en dan naar het Onzichtbare Ziekenhuis moet, maar waarom? Als hij op een dag het gelukshangertje vindt, in de vorm van een gouden sikkel, dat zijn vader altijd om zijn nek heeft en nooit af doet, besluit hij samen met zijn vriendinnetje Aya zijn vader te verrassen in het ziekenhuis waar hij die dag een afspraak heeft. Maar wanneer Lennox daar eenmaal aankomt, blijkt hij de hanger onderweg verloren te zijn… 

Jeugdopera naar het prijswinnende kinderboek

RIGHTABOUTNOW INC. en De Nationale Opera bewerken het spannende kinderboek Lennox en de gouden sikkel tot een groovy opera. 

Voor het oorspronkelijke boek ontving schrijfster Zindzi Zevenbergen in 2022 de Zilveren Griffel; illustratoren Hedy Tjin en Brian Elstak wonnen het Zilveren Penseel. Hun beweeglijke illustraties zijn een grote inspiratiebron voor de look en feel van deze voorstelling. 

Groovy opera met muziek van Bnnyhunna!

Over de makers

Multi-instrumentalist en producer Bnnyhunna (Benjamin Ankomah) schrijft met Lennox zijn eerste opera. Voor zijn muziek op het snijpunt van jazz, gospel, afro en hiphop, ontving hij in 2023 de Buma Music In Media Award. Voor de compositie van Lennox werkt Bnnyhunna samen met Neo Muyuanga, de componist van Hoe ANANSI de stories of the world bevrijdde.

De Nationale Opera werkt al enige jaren samen met RIGHTABOUTNOW INC., onder meer voor de jaarlijkse viering van Keti Koti in ons theater. Lennox wordt de eerste volledige voorstelling die we coproduceren met het interdisciplinaire urban productiehuis.

Maarten van Hinte (Toneelschrijfprijs kinderboek 2023) bewerkt het boek tot een opera Libretto, Benjamin Ankomah (a.k.a. Bnnyhunna) componeert de muziek, Marjorie Boston voert de regie op dit bijzonder project, een co-productie met de Nationale Opera. Boston en van Hinte, Nederlandse pioniers van het hiphoptheater waren ook verantwoordelijk voor de succesvolle toneelbewerking van TORI, een ander kinderboek van Brian Elstak. Lennox en Gouden Sikkel zijn in samenwerking met XL, een organisatie die streeft naar meer bekendheid van sikkelcelziekte.