Johannes Wirix-Speetjens: “Ik heb het gevoel dat ik nu mezelf aan het worden ben"

“Andere mensen, een andere cultuur en een andere taal. Ik kon me daar makkelijk aanpassen en verdwijnen,” zegt Johannes Wirix-Speetjens wanneer hij glimlachend terugdenkt aan zijn studietijd in Italië. In het leven van Johannes, acteur in De eeuw van mijn moeder, speelt verdwijnen een grote rol: het verdwijnen in kostuums en theaterspel helpt hem bij het verwerken van het verlies van zijn vader. “Het fijne aan toneel is dat ik op kan gaan in een andere wereld. Het is een wereld waarin ik wél kan kiezen wie er sterft en wie niet. Op mijn tiende is mijn vader namelijk overleden aan kanker en dat was en is een gigantische gebeurtenis in mijn leven.” 

“De meerderheid van de mensen groeit op met een vader”, vertelt Johannes. “Zelfs als ik op dat moment het verdriet niet voel, is het toch confronterend om die vaders te zien in hun leven en niet in dat van mezelf.” Het missen van zijn vader heeft een grote weerslag op Johannes’ wereld en zichzelf. “Zijn overlijden geeft mij een heel ander perspectief op leven en op dood. Het maakt het allemaal waardevoller - het leven -, maar ook brozer en fragieler. Dat is een hele mooie lichtheid en een hele zware zwaarte tegelijkertijd.” 
 
De vader van Johannes was bisschop van de Oud-Katholieke kerk. “Dat was zijn roeping. Hij stond heel dicht bij mensen, hij was van grote betekenis voor hen. Dat zag en voelde ik op zijn begrafenis. Dat zou ik ook willen, iets betekenen voor mensen, middels mijn eigen missie of roeping in theater. Maar ik kan ook geen held zijn.” 
 
Johannes is klaar met zijn studie en heeft zin in wat er komen gaat. “Ik heb het gevoel dat ik nu mezelf aan het worden ben. Ik kan kiezen voor de dingen die ik belangrijk vind in het leven. Niet als student of scholier, maar als mens, een onafhankelijk persoon. Het ‘niet weten’ is mooi, vind ik. Niet alles hoeft geweten te worden. Het gaat over de zoektocht, niet over het vinden.” 

De eeuw van mijn moeder

Regisseur Eric de Vroedt dook zijn familiegeschiedenis in en schreef een verhaal over zijn eigen moeder, de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland en welke sporen die nalaat in een familie. Een fantastische cast, met Esther Scheldwacht als moeder Winnie, brengt dit herkenbare verhaal opnieuw tot leven in een marathonvoorstelling. De eeuw van mijn moeder is vanaf september 2022 te zien in de theaters.

Lees meer