Soumaya Ahouaoui

Soumaya Ahouaoui is in 2019 toegetreden tot het acteursensemble van Het Nationale Theater. Ze werd op 14 oktober 1986 in Utrecht geboren. In 2012 studeerde ze als actrice af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. 

Aankomend seizoen zal zij te zien zijn in HNTjong voorstelling Erik of het klein insectenboek in regie van Noël Fischer. Later in het jaar is ze te zien in Laaglandgeregisseerd door Eric de Vroedt.

Biografie

Op de Toneelschool Amsterdam studeerde zij af met de voorstelling Almost Cut My Hair (2019). Al op jongere leeftijd begon haar liefde voor theater en speelde ze in verschillende voorstellingen bij theatergroep DOX en Growing up in Public. Direct na haar afstuderen mocht zij spelen in Mogadishu (2013) bij De Utrechtse Spelen (Theater Utrecht), maar ook bij o.a. de Toneelmakerij en in Alone@Home (2018) van Bos Theaterproducties. Ook stond Ahouaoui diverse keren op festivals als Oerol, De Parade en Lowlands.

Soumaya Ahouaoui speelde in 2018-2019 in de succesvolle voorstelling Melk & Dadels onder regie van Daria Bukvić. Deze was tevens geselecteerd door de officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2019 als beste grote zaalproductie. Ook speelde zij in de zomer van 2019 in de voorstelling Small Town Boy van Marcus Azzini, Toneelgroep Oostpool i.s.m. ITA.

In 2021 schitterde Soumaya in Spoonface, een voorstelling in regie van Noël Fischer, in het kader van HNT speelt altijd. In het seizoen daarop volgend was ze weer van de partij, Soumaya nam in Hebriana de titelrol op zich en was daarna te zien in Leedvermaak Trilogie

Film & Televisie

Ahouaoui acteerde in diverse films en tv-series, waaronder Land van Lubbers (2016) en Bellicher; Cel (2012), beide onder regie van Peter de Baan, Flikken Maastricht (2007), A’DAM - E.V.A. II (2014) en Noord/Zuid (2015) van Paula van der Oest. Ze werkte onder regie van Johan Timmers in de serie Volgens Jacqueline (2015) en de Migraine Campagne (2018). Onlangs is zij te zien geweest in Wat een Verhaal en verschillende afleveringen van Het Klokhuis.

Prijzen

Soumaya Ahouaoui speelde in 2018-2019 in de succesvolle voorstelling Melk & Dadels onder regie van Daria Bukvić. Deze was tevens geselecteerd door de officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2019 als beste grote zaalproductie.

Te zien in