De Laatste Getuigen 2019 - het Oranjehotel

Op zaterdag 4 mei presenteert Het Nationale Theater in de Koninklijke Schouwburg de vijfde editie van De laatste getuigen. Dit jaar is het thema de Scheveningse gevangenis, in de volksmond ‘het Oranjehotel’ genoemd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtte de Duitse bezetter in de Scheveningse gevangenis een aparte vleugel in voor Nederlanders die, op wat voor manier ook, verzet hadden geboden. Hier werden zij opgesloten voor verhoor en berechting. Waar sommige verdachten na verhoor werden vrijgelaten, werden veel anderen vanuit Scheveningen weggevoerd naar strafkampen of geëxecuteerd op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte.

In deze editie van De laatste getuigen lezen acteurs persoonlijke verhalen voor van ooggetuigen uit het Oranjehotel: herinneringen, brieven en dagboekfragmenten van oud-gedetineerden, hun kinderen en hun familieleden. Dit doen zij in het bijzijn van de laatste getuigen zelf. Voorafgaand worden de televisiebeelden van de Nationale Herdenking op de Waalsdorpervlakte getoond. Na de twee minuten stilte begint de voorstelling.

In september verschijnt de publicatie Het Oranjehotel, een Duitse geschiedenis in Scheveningen van Bas von Benda-Beckmann. In het najaar opent het Oranjehotel een herinneringscentrum met persoonlijke verhalen van de gevangenen.

Cast & Crew

Met acteurs: Soumaya Ahouaoui, Mark Rietman, Whitney Sawyer, Joris Smit en Jaap Spijkers