Het Nationale Theater Producties

Seizoen 2016/2017

Race

Twee gehaaide topadvocaten (Werner Kolf en Mark Rietman) – de een zwart, de ander wit – worden benaderd door de rijke, witte zakenman Charles Strickland (Hein van der Heijden). Hij wordt ervan beschuldigd een zwarte vrouw in een hotel te hebben aangerand. Terwijl de media hem al hebben berecht als ‘seksist’ en vooral als ‘racist’, beweert hij onschuldig te zijn. Als de zwarte advocate in opleiding, Susan (Romana Vrede), zich iets teveel met de zaak bemoeit, barst op het advocatenkantoor een vlijmscherpe strijd los waarbij schuld, seks, leugens en ras een venijnige cocktail vormen. Hoe zwart-wit is deze zaak eigenlijk?

David Mamet schreef in 2009 dit heftige – en succesvolle – toneelstuk met provocatieve humor en snelle dialogen. David Mamet won de prestigieuze Pulitzerprijs voor zijn toneelstuk Glengarry Glen Ross en hij kreeg twee keer een Oscarnominatie, voor zijn filmscenario’s The Postmen Always Rings Twice en Wag the Dog. "RACE is een toneelstuk over leugens. Het gaat over rassenverschillen, over het feit dat iedereen hier (bewust dan wel onbewust) nog steeds naar handelt en over de leugens die we elkaar hierover vertellen”, aldus David Mamet over zijn stuk.

Eric de Vroedt maakt met RACE zijn debuut als artistiek leider bij Het Nationale Theater. Hij ensceneert de voorstelling als een razendsnelle advocatenshow met visueel spektakel en dubbelzinnige songs. 

met Hein van der Heijden, Werner Kolf, Mark Rietman en Romana Vrede

tekst David Mamet, vertaling Pieter en Sascha Hilhorst, regie Eric de Vroedt, regie-assistentie Daria Bukvić, dramaturgie Rezy Schumacher, toneelbeeld Maze de Boer, kostuums Lotte Goos, lichtontwerp Bernie van Velzen, geluidsontwerp Remco de Jong en Florentijn Boddendijk