STOM (10+)

Het Nationale Theater | Casper Vandeputte

Er is iets mis met Ziggy. Ze praat niet meer. Niks. Geen woord. En niet dat ze het niet kan. Ze kan hartstikke goed praten, je had haar eens moeten horen. Maar nu zegt ze dus niks meer. 

Waarom? 
Zegt ze niet. 
Hoe lang nog? 
Zegt ze ook niet.

Intussen gaat ze gewoon naar school, feestjes, muziekles, maar helemaal in stilte. Hoe heb je een gesprek met iemand die niks terugzegt? Is het dapper of loopt ze aandacht te trekken? Heeft ze een zeldzame ziekte? Heeft ze iets vreselijks meegemaakt? Of moet ze gewoon een beetje normaal doen? Haar beste vriendin, haar ouders, de psycholoog waar ze naartoe moet, nou ja, eigenlijk iedereen heeft er iets over te zeggen. Maar Ziggy niet. Die zwijgt. Ook als haar ouders wanhopig worden, ook als haar vrienden geen zin meer hebben om iets met haar te doen. Wat als Ziggy helemaal nooit meer iets zegt?  

Regisseur Casper Vandeputte maakt met STOM een voorstelling over geen woorden kunnen geven aan je binnenwereld. Over niet weten wat er met je aan de hand is. Met acteurs Kirsten Mulder, Sophie Höppener en Kaspar Schellingerhout, die ook de (live)muziek voor zijn rekening neemt. Vandeputte maakte eerder de prijswinnende jongerenvoorstelling Bloedlink (14+) en de theaterhit De Gebroeders Leeuwenhart (8+).

Recensie

‘Stom’ is een hartverscheurend pleidooi voor het tonen van kwetsbaarheid - ★★★★ NRC

Het slimme script van Casper Vandeputte komt op gezette tijden met een verrassende twist. ★★★★ Volkskrant

Het zijn veelomvattende thema’s voor tienplussers, en die behandelt hij met zorg, in eerlijk jeugdtheater dat niets uit de weg gaat, maar altijd ook licht en speels blijft en nergens hoop verliest.- Theaterkrant

STOM grijpt je bij de kladden. Het podium is vrijwel leeg. Toch houden de drie spelers je met hun scherpe spel en gesprekken helemaal gevangen. Je wordt voortdurend verrast, door een rolwisseling, gitaarspel of een lichteffect. Of door iets grappigs. - ★★★★,5  Kidsweek 

De cast van STOM zet een geweldige prestatie neer. ★★★★ I Love Theater

Album STOM

Het hele album van STOM is nu te beluisteren op Spotify gemaakt door Kaspar Schellingerhout

Credits

regie & tekst Casper Vandeputte
muziek Kaspar Schellingerhout 
spel Kaspar Schellingerhout, Kirsten Mulder, Sophie Höppener

decor en lichtontwerp Julian Maiwald
kostuumontwerp Rebekka Wörmann

regie-assistentie Luna Joosten
dramaturgie Martine Manten
educatiemakers Iselin van Duuren en Tim Lafeber