Metropolis #1: Onderwijs

Het Nationale Theater Producties

Seizoen 2017/2018

Premièredatum: 9 maart 2018

★★★★★ Trouw

Dit is een diep menselijk statement, dat zich in je lijf nestelt. Intiem, waarachtig theater en o zo herkenbaar. Sadettin K. doet ertoe.

★★★★ Volkskrant

'Sadettin K. laat het publiek blozen van schaamte of ergernis, om direct daarna een schaterlach door de gelederen te stuwen. Heel sterk. Een afwisselend dwarse scherpe en dan weer geestige solo.'

De komende vier jaar slaat Sadettin Kırmızıyüz de handen ineen met Het Nationale Theater om het vierluik Metropolis op de planken te brengen. In Metropolis draait het om de Stad, de Stedeling en de verhalen die zij voortbrengen. Geïnspireerd door de tv-serie “The Wire” wordt in elk deel een kernthema van het stedelijke leven onderzocht.  

Metropolis 1 opent met Onderwijs, het voorportaal van de samenleving. We volgen o.a. een schooldirectrice die haar school onder het stigma “zwarte school” vandaan wil laten komen en een grote eindexamenfraude probeert weg te poetsen en een jonge, hoogopgeleide lerares met een niet-westerse achtergrond die wordt geconfronteerd met een allochtonen-quotum.  

Fictie en non-fictie lopen in Metropolis door elkaar: de verhalen zijn gebaseerd op onderzoek, interviews en documentatiemateriaal, kenmerkend voor het werk van Kırmızıyüz. Uiteindelijk vormt de gehele serie een beeld van hoe de beste bedoelingen van hogerop de grootste gevolgen kunnen hebben voor de gewone burger.  

Cast & Crew

Concept en tekst: Sadettin Kırmızıyüz Spel: Mariana Aparicio Torres, Marieke Giebels, Sadettin Kırmızıyüz, Antoinette Jelgersma, Kaspar Schellingerhout e.a. 

Muziek: Kaspar Schellingerhout 
Lichtontwerp: Ge Wegman 
Vormgeving: Sacha Zwiers 
Kostuumontwerp: Lotte Goos 
Illustratie: Majken Enequist