Het Experiment

HNTjong

Na het succesvolle Bloedlink regisseert Casper Vandeputte opnieuw een confronterende en ontvlambare voorstelling met een groep jonge spelers. Het Experiment laat je op het puntje van je stoel zitten en forceert je te zoeken naar de waarheid. Geïnspireerd op de Duitse hitfilm Die Welle.

Over de voorstelling

Het experiment van een ambitieuze docent loopt flink uit de hand. Hij wil op een originele manier uitleggen hoe fascisme begint en buitensluiting ontstaat. Het spel dat hij daarvoor verzint wordt door sommige leerlingen zo fanatiek gespeeld dat het totaal ontspoort.

Een paar jaar na het experiment proberen een paar oud-leerlingen het drama wat dit veroorzaakte te reconstrueren. Elke leerling heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen waarheid. Wat is er echt gebeurd? Wie geloof je? Wie volg je? De leerlingen komen terecht in een verwarrend spel vol uitsluiting met als inzet broederschap, solidariteit en geweld. Weet iemand nog wel waar de fantasie ophoudt en het echte leven begint? In Het Experiment stapelen leugens en geheimen zich steeds verder op. 

Vanwege de thematiek en eventueel schokkende beelden is deze voorstelling geschikt voor iedereen vanaf 14 jaar. 

Hoe is het om een voorsteling te maken in deze tijd?

Patsy Kroonenberg (Acteur) 

"Het weekend van de eerste rellen tegen de avondklok zag ik opeens hoe gevaarlijk een groep kan zijn. En leken alle thema’s en onderwerpen waar we het over gehad hebben op hun plaats te vallen."

Risé Benschop (Acteur)

"De rellen voelen al iets heel surreal. Iets wat ik op het nieuws zie. En als dan ineens zoiets gebeurt in Nederland word je bewust van dat het geen ver weg van je bed show is. Het is iets wat zowel op grote als kleine schaal overal gebeurt." 

Ntianu Stuger (Acteur)

"toch is het fijn om te beseffen dat deze situatie die nu nogal alomvattend en oneindig kan voelen soms, uiteindelijk ook temporary is. Dat is in ieder geval voor mij een best geruststellende gedachte."

Regisseur Casper Vandeputte maakte eerder bij HNTjong: Bloedlink & De Gebroeders Leeuwenhart


Bloedlink
won de Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie 

"Urgent discussiestuk over de praktijk achter ongelukkig gekozen woorden en alarmerende statistieken."
Volkskrant ★★★★

"Het sterke aan Bloedlink is hoe hoopgevend de voorstelling is." NRC ★★★★

De Gebroeders Leeuwenhart, geselecteerd voor Het Nederlands Theaterfestival

"Het is heel moeilijk jezelf niet te verliezen in de fantasiewereld van De gebroeders Leeuwenhart." De Volkskrant ★★★★ 
 
"Deze Gebroeders Leeuwenhart is een prachtige voorstelling voor alle leeftijden, die vertelt dat je niet alleen moed nodig hebt om te vechten, maar ook om te sterven." Elsevier ★★★★

Credits

Tekst en Regie: Casper Vandeputte Regieassistentie & tekstbijdrage: Luna Joosten Spelers: Patsy Kroonenberg, Risé Benschop, Ntianu Stuger, Sharlee Daantje, Piet Kooij Dramaturgie: Martine Manten Toneelbeeld: Julian Maiwaild Kostuums: Rebekka Wörmann