Erik of het klein insectenboek

HNTjong | Noël Fischer
i.s.m. Stadsschouwburg Utrecht

Erik of het klein insectenboek is een geremixte versie van Godfried Bomans’ klassieke kinderboek. Een visuele en muzikale familievoorstelling, waarbij je ogen en oren tekortkomt.

Erik is een fantasierijk jongetje dat gefascineerd is door insecten. Als hij plotseling krimpt tot het formaat van een vlieg komt Erik terecht in het stadspark. Hij beleeft bizarre avonturen tussen grassprieten die hoger zijn dan huizen. In deze wonderlijke wereld lijken de insecten verdacht veel op mensen.

Erik ontmoet pinnige wespen, een zorgeloze eendagsvlieg, een activistisch lieveheersbeestje, raakt verstrikt in een spinnenweb, wordt gered door een kakkerlak en slaapt in het pension voor beestjes op de vlucht. 

Gaandeweg ontdekt Erik dat de insecten grote moeite hebben met overleven. Overal ligt afval en mensen spuiten gif. Kan Erik zichzelf en de insecten redden?

Deze spectaculaire roadmovie-voorstelling vol muziek, dans en een geweldige cast is een must see voor de hele familie. Regisseur Noël Fischer en tekstschrijver Jibbe Willems werken na verschillende succesvoorstellingen opnieuw samen voor dé kerstvoorstelling van 2022! Waarbij er in de foyers van alles te beleven is rondom de thema's die in de voorstelling terugkomen, zoals klimaatverandering, bijensterfte en zwerfafval. 

Recensies

De Volkskrant
"‘Erik of het klein insectenboek’ is door zijn fenomenale vormgeving een genot om naar te kijken"

Theaterkrant
"Blikvangers zijn de eclectische kostuums van Sacha Zwiers, waarmee ze de acteurs tot kruipen, rollen of krioelen dwingt."

NRC
"de geweldige cast wel de ruimte geeft om van iedere scène een feestje te maken. "

I❤️theater
"Erik of het klein insectenboek is echt een beleving en ga vooral kijken naar deze prachtige voorstelling.

Trouw
"Wonderschoon is hoe Catharina Scholten in de video’s op het immense achterdoek sappig wuivend gras langzaam laat verpieteren tot een dystopisch landschap van grijze flats en drollenveldjes."

Insectenboek i.s.m. Naturalis

Naast de voorstelling is er i.s.m. Naturalis Biodiversity Center een speels insectenboekje gemaakt dat in alle theaters te krijgen is. In dit boekje leer je zes insecten een beetje beter kennen. Misschien blijk je wel heel veel met een kakkerlak gemeen te hebben! Of zit jij helemaal op één lijn met een eendagsvlieg. Misschien… ga je zelfs een beetje van insecten houden. 

Bij de voorstellingen in Stadsschouwburg Utrecht en de Koninklijke Schouwburg Den Haag zijn de foyers omgebouwd tot een eigen insectenboek met enorme interactieve installaties van insecten. Maak kennis met de bij/wesp, de mier, de vlinder, de spin, de kakkerlak en de doodgraver. Met wie heb je de meeste overeenkomsten? Waarom zijn we bang voor sommige insecten of zijn we geneigd om ze dood te slaan? En waarom vinden we andere insecten juist mooi en fascinerend? En hoe gaan zij om met al het andere dan zichzelf: levend of van plastic.

Credits

regie Noël Fischer
tekst Jibbe Willems
choreografie Shailesh Bahoran, IRC – Illusionary Rockaz Company

spel André Dongelmans, Billy de Walle, Emma Vermeulen, Esther Scheldwacht, Hein van der Heijden & Soumaya Ahouaoui
dansers van IRC – Illusionary Rockaz Company Raoul Gravenbeek, Deion Holwijn, Marchano Sarijoen, Remses Rafaela 

kostuumontwerp Sacha Zwiers
lichtontwerp Uri Rapaport
muziek & sounddesign William Bakker
toneelbeeld Thomas Rupert en Roos Veenkamp
video en animatie Catharina Scholten

regie-assistentie Marjolein Polman
dramaturgie Martine Manten
educatiemakers Iselin van Duuren, Chyramain van Kempen, Laura van Zuijlen
vormgeving educatie installaties Carrie Zwarts & Dirk Sonneveld

productieleider Fred van de Schilde 
techniek Iain Hoeffnagel (1e inspiciënt), Koen Veldman, Daan Perris, Jari van Winsen, Gert van Elderen, Jeroen Duijvendak, Lennert Esser, Ivo Pas, Luc Huisman, Bram van Gameren, Sibe Kokke, Joop Spies
kostuumatelier Iris Elstrodt (hoofd), Stef Krull, Marijne Addink, Amanda van Marion, Judith van der Werf (stagaire), Emma van Moerbeek (stagaire), Merel de Vroome (stagaire)
kleders Kiswati van Keulen, Emma Moerbeek, Peter van der Meer, Merel de Vroome en Ton Joling
decoratelier Ruud Brouwer (hoofd), Ron van Rijn, Maite Kragl, Michel Verboon, Mick Krispijn, Krijn Peters, Brian Arends, Angelique Miedema (runner)

coproductie Stadsschouwburg Utrecht, IRC - Illusionary Rockaz Company

met dank aan Lucia Claus, Antoinette Jelgersma, Ton Joling, Naturalis Biodiversity Center, Emmanuel Ohene Boafo, Joep Paddenburg, Mark Rietman

Mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, VSBfonds,Stichting Sint Nicolaas Gasthuis, Stichting Solidarodam, Snickers-de Bruijn Stichting, Stichting K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Van Baaren Stichting, Van der Mandele Stichting, Van Ommeren - De Voogt Stichting, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Stichting F.S. Tijmstra, Fonds 1818, Stichting Blinden-Penning, Stichting Blindenhulp, Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, P.W. Janssen's Friesche Stichting, Victoriefonds

Bekijk ook