Maze de Boer: "“Ik zie tot op het laatste moment mogelijkheden "

Maze de Boer is al vele jaren decorontwerper en scenograaf van de voorstellingen, die Eric de Vroedt maakt. Zo ook bij van De eeuw van mijn moeder. Winnie, het hoofdpersonage in deze voorstelling, is gebaseerd op Erics moeder, die vorig jaar overleed. Maze verloor zijn eigen moeder enkele maanden eerder. “Ze was koppig en positief tot het laatste moment”, vertelt hij. “Ze hield altijd kansen en mogelijkheden open. Het glas was voor mijn moeder altijd halfvol.”  

“Het was een emotioneel afscheid”, vervolgt Maze. “Mijn moeder woonde op een Schots eiland. Op de avond dat ze ging, was het zulk onstuimig weer dat er geen bootverbinding met het vaste land was. Mijn broertje en ik waren als enigen bij haar. We neurieden liedjes en hielden haar hand vast totdat ze haar laatste adem uitblies.” 
 
Volgens Maze waren zijn ouders hele verschillende mensen. “Mijn vader was heel behoudend. Hij werkte jarenlang bij hetzelfde bedrijf en heeft zich daar steeds verder ontwikkeld. Hij was altijd aan het leren. Dan zat hij in bad, met een koptelefoon en een plankje, te studeren. En hij had twee rechterhanden: hij kon alles aan en pakte ook alles aan. Mijn moeder bracht de dingen op een goede, slimme manier bij elkaar. Aan die invloed, die voorbeelden, heb ik veel in mijn werk.” 
 
Hoe ga je om met de mensen om je heen? “Dat was belangrijk voor mijn ouders”, zegt Maze. “Ze leerden me dat ieder leven een essentiële waarde heeft. Dat je iedereen met respect behandelt. Ik geef dat nu zelf aan mijn eigen kinderen mee. Ik vertel hen ook dat er ruimte mag zijn voor hun twijfels en onzekerheid.” 
 
“Iets anders dat ik probeer door te geven, bijvoorbeeld aan mijn studenten die ik lesgeef, is: vanuit de inhoud kan alles. Natuurlijk zijn er in de realiteit grenzen aan wat kan en mag, maar laat je daar in je denken niet door beperken. Misschien klinkt daar mijn moeder. Ik zie ook tot op het laatste moment mogelijkheden. In de praktijk verander ik tot vlak voor de deadline nog dingen. Het zijn vaak mijn beste keuzes!” 

De eeuw van mijn moeder

Regisseur Eric de Vroedt dook zijn familiegeschiedenis in en schreef een verhaal over zijn eigen moeder, de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland en welke sporen die nalaat in een familie. Een fantastische cast, met Esther Scheldwacht als moeder Winnie, brengt dit herkenbare verhaal opnieuw tot leven in een marathonvoorstelling. De eeuw van mijn moeder is vanaf september 2022 te zien in de theaters.

Lees meer