Het Nationale Theater Producties

Seizoen 2016/2017

Jeanne d’Arc is de  beroemde tragedie van Friedrich Schiller over radicalisering en romantiek. In een bewerking van deze grootse klassieker, regisseert Theu Boermans het ensemble van het Nationale Toneel, met Sallie Harmsen in de titelrol. Een spannende en ontroerende voorstelling over een jonge vrouw, die  uitgroeit tot een heldin voor volk en vaderland.

 In de oorlog met Engeland staat de Franse koning op het punt van overgave, als een stralend meisje uit de provincie verschijnt: Jeanne d’Arc. Zij beweert de Engelsen, in opdracht van God, te moeten verdrijven. Jeanne wordt hét symbool van hoop. Niets lijkt haar te kunnen stoppen. Totdat ze de Engelse luitenant Lionel tegenkomt.

 In regie van Theu Boermans is Jeanne een jonge vrouw met een missie, die steeds extremer wordt in haar (geloofs)opvattingen en uiteindelijk zelfs haar leven daarvoor wil geven. Als gevangene van haar eigen overtuigingen, voert ze een harde strijd op het slagveld, maar ook met zichzelf, in een radicale zoektocht naar haar identiteit.

Cast & Crew

met Sallie Harmsen als Jeanne d’Arc, Jappe Claes, Tamar van den Dop, Justus van Dillen, Alex Hendrickx, Bart Klever, Vincent Linthorst, Betty Schuurman, Joris Smit, Jaap Spijkers, Jordy Vogelzang, Stefan de Walle e.a.

van Friedrich Schiller regie Theu Boermans vertaling Tom Kleijn dramaturgie Rezy Schumacher toneelbeeld Bernard Hammer kostuums Catherine Cuykens lichtontwerp Stefan Dijkman