Casper Vandeputte

Casper Vandeputte (1985) laat met producties als Bloedlink en De gebroeders Leeuwenhart zien hoe grote maatschappelijke thema’s als racisme en de dood inwerken op de levens van heel gewone mensen. Zijn werk is ogenschijnlijk vederlicht: door een transparante speelstijl en een open blik voor wat ons menselijk maakt, weet hij zelfs het grootste onderwerp bespreekbaar te maken.

Hij regisseerde afgelopen seizoen STOM bij HNTjong en won daarmee een Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende productie. Uit het juryrapport: “STOM van HNTjong is een ongekend spannende voorstelling over een meisje dat niet wil praten. In de bezoeken aan haar psycholoog spelen zij een intelligent spel met elkaar, met ons en met theatrale wetten. Dit levert een vindingrijk verhaal op waarin uiteindelijk muren worden geslecht om met trauma’s te leren omgaan. Casper Vandeputte bewijst weer eens dat hij problematiek die bij jongeren speelt op een heldere, tedere, maar vooral rake wijze kan vertalen naar toneel.” 

Biografie

Casper Vandeputte (1985) is schrijver en regisseur. Sinds zijn afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht maakte hij voorstellingen bij onder andere Toneelschuur Producties, Toneelgroep Oostpool en het Nationale Toneel. Casper maakte de afgelopen jaren levendige, maatschappelijk geëngageerde voorstellingen als The Summer of ’96 op Oerol, Bloedlink bij HNTjong/DOX en The Family bij Theater Utrecht. Hij zoekt in zijn voorstellingen naar vurige emotie, humor en ontroering. Voor Bloedlink ontving Vandeputte de Zilveren Krekel 2018. Onder het pseudoniem Simon Caspers schreef hij, samen met Martijn Simons, het boek Destiny.

In 2019 maakte hij samen met acteur Vincent van der Valk de succesvolle voorstelling Immens, gebaseerd op het gedachtegoed van Friedrich Nietschze. Het stuk werd opgenomen in de Officiele Juryselectie van het Nederlands Theater Festival als een van de beste voorstellingen van seizoen 19-20. Ook wonnen Casper en Vincent de Toneelschrijfprijs 2020 voor de tekst van Immens die ze samen schreven.

In 2023 maakte Caspar Vandeputte bij HNTjong de voorstelling STOM (10+) en won daarmee een Zilveren Krekel voor de meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie.