Het Nationale Theater steeds groener

Als we op het toneel praten over de toekomst, dan moet die er wel zijn. Duurzaamheid is voor ons belangrijk. Dat gaat over onze ecologische footprint: zo duurzaam mogelijk maken en reizen, onze gebouwen klaarmaken voor de toekomst. Maar duurzaamheid is ook: langdurig investeren in relaties met mensen en partnerorganisaties.

We bouwen aan een werkwijze van podiumkunstproductie die onze klimaatimpact bij iedere stap verminderd. Daarin laten ons inspireren door het Britse Theatre Green Book, een richtlijn voor klimaatneutraal theater maken. Samen met de gemeente Den Haag en verduurzamingsexperts werken we aan de toekomst van onze gebouwen, steeds dichterbij klimaatneutrale theaters.

Ook werken we sinds 2018 met de Milieubarometer van Stichting Stimular, de werkplaats voor Duurzaam Ondernemen. In de vijf jaar dat we de milieubarometer hanteren is onze klimaatimpact al met meer dan 50% teruggebracht. 

Gebouwen: theaters die meegaan

De Gemeente Den Haag is eigenaar van onze theaters: de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Zaal 3. Samen met de gemeente en experts in het verduurzamen van historische gebouwen bekijken we de mogelijkheden om onze theaters klimaatneutraal te maken.

Wat merk jij ervan?

Als bezoeker van onze theaters merk je dat ook. De brochures en programmaboekjes drukken we op gerecycled papier. We serveren geen water meer in flesjes tijdens de pauze. En wil je met de taxi naar huis aan het einde van de avond? Dan zorgen wij voor 100% elektrisch vervoer van Hofstadtax.

Gezuiverd kraanwater in onze foyers
In onze foyers schenken wij gezuiverd Haags kraanwater van hoge kwaliteit, in een herbruikbare fles. Geen plastic flessen meer, geen opslag, geen transport. Met watertappunten voor gekoeld, bruisend en gefilterd water.

Wat doen we achter de schermen?

Wij kijken steeds opnieuw naar onze manier van produceren. Hoe kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen en slimmere keuzes maken voor onze decors, kostuums en vervoer? Wat kunnen we hergebruiken, zijn er betere materialen en hoe kunnen we onze CO² uitstoot verlagen? We zijn nog geen experts, maar dat willen we wel worden. Alles wat we op de route leren, zal bijdragen aan de manier waarop we theater maken duurzaam de toekomst in loodsen. 

  1. Duurzame gebouwen:

    • Onze theaters hebben een duurzaam jasje gekregen. Hierbij gaat het om isolatie van daken, vervanging van ramen met energie-efficiënt glas en installatie van warmte-koude opslag, waardoor we een constante en duurzame temperatuur kunnen vasthouden.

  2. Duurzame producties:

    •  Bij het maken van voorstellingen zorgen we dat hergebruik en recycling centraal staan. Daarbij proberen we waar mogelijk ook materialen uit eerdere producties te hergebruiken, waardoor we onze ecologische voetafdruk verkleinen en duurzame beslissingen samenkomen in creatieve keuzes. Bovendien werken we met FSC-gecertificeerd hout. 

  3. Efficiënte transport en modulaire decors:

    • Onze decors worden modulair ontworpen en vervoerd, wat niet alleen zorgt voor efficiënt transport maar ook voor duurzame inzetbaarheid van ons personeel. Onze transporten rijden op HVO Biodiesel.

Met wie werken we samen?

De verandering naar een duurzamere wereld maken we samen. Daarom zoeken wij partners met dezelfde blik op de toekomst. We werken met de Milieubarometer van Stichting Stimular uit Rotterdam. We hebben ons aangesloten bij het Haags Klimaatpact, net als 300 andere organisaties in de stad. De Gemeente Den Haag is onmisbaar geweest bij de realistatie van onze duurzamere gebouwen. De verduurzaming van de Koninklijke Schouwburg is onder handen genomen door Modus Architecten & Ingenieurs en Koninklijke Woudenberg. Samen helpen we mee om Den Haag voor 2030 klimaatneutraal te maken.