Harrie Jekkersplein voor de Koninklijke Schouwburg

Sinds zaterdag 26 november 2022 is het pleintje voor de Koninklijke Schouwburg officieel het Harrie Jekkersplein! Met maar liefst 40.000 bezoekers in vier jaar tijd is het soloprogramma Achter de duinen van de Haagse cabaretier Harrie Jekkers een van best bezochte voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg. Nu de laatste voorstelling gespeeld is, bedankten we Harrie Jekkers door het plein voor de schouwburg naar hem te vernoemen. Er ligt een rode tegel midden op het plein.


Het was een heerlijke middag, vol gelach, liedjes en lieve woorden. Schrijver Koos Meijnderts, die al jaren met Harrie bevriend is en veel teksten voor hem heeft geschreven, haalde mooie herinneringen op. Wethouder en locoburgemeester Robert van Asten vertelde dat hij in de auto op vakantie altijd met veel plezier de conferences van Harrie Jekkers luisterde, en opende officieel het plein. Harrie pakte zijn gitaar en liet een aangepaste versie van O, O Den Haag horen ("de Schilderswijk, Lange Poten en het Harrie Jekkersplein♪") en speelde De straatnaambordjesblues: het lied dat ons inspireerde om het pleintje naar Harrie te vernoemen.

De straatnaambordjesblues

In 1990 schreef Harrie Jekkers het legendarische lied De straatnaambordjesblues, waarin hij aangeschoten door Den Haag loopt en zich afvraagt wat je moet doen om je naam op een straatnaambordje te krijgen. Nu, 32 jaar later, heeft hij het voor elkaar: er komt een Harrie Jekkersplein.

Harrie Jekkers: “Toen ik hoorde dat het plein voor de Koninklijke Schouwburg mijn naam ging dragen, dacht ik aan mijn songtekst ‘Nu ik nog leef’. Een straatnaambordje is een hele eer, vooral als die eer je te beurt valt als je nog leeft.”