Theo Mann-Bouwmeester

Door Pieter de Josselin de Jong, 1900

Over Theo Mann-Bouwmeester, actrice

Zutphen 1850 – 1939 Amsterdam
 
Zij kwam uit een acteursgeslacht, de acteur Louis Bouwmeester was haar broer. Theo Mann-Bouwmeester maakte haar debuut als zevenjarige in het gezelschap van haar vader Louis Rosenveldt. Sarah Bernhardt was haar inspiratiebron, die zij in 1880 in Amsterdam zag optreden. Datzelfde jaar beleefde zij haar eigen doorbraak bij het grote publiek. 
  
Theo Mann had een breed repertoire, van klassieke tragedies tot eigentijdse stukken en was lange tijd Nederlands bekendste actrice. Lang was zij verbonden aan de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel, waarvoor ze in 1920 meedeed aan een staking van de acteurs. Dit zou het einde van haar carrière inluiden. In 1926 nam zij afscheid in een van haar populaire rollen, Liane Orland, in Het kind van de liefde van Henry Bataille. 
 
Sinds 1955 wordt jaarlijks de naar haar genoemde Theo d'Or verleend voor de beste vrouwelijke hoofdrol gedurende het seizoen. Een in 1911 door toeschouwers aan haar geschonken ring, gemaakt door Jan Eisenloeffel, schonk zij in 1934 aan Else Mauhs, de in haar ogen meest voortreffelijke actrice. Daarna werd de Theo Mann-Bouwmeesterring gedragen door Caro van Eyck, Annet Nieuwenhuijzen, Anne Wil Blankers, Ariane Schluter en Halina Reijn.

Terug naar de kunstcollectie