Citizen K.

We zijn superblij en vereerd dat NPO Cultuur onze coproductie Citizen K. op vrijdag 14 mei heeft uitgezonden op NPO 3. In samenwerking met filmmaker Julius Ponten maakte SADETTIN K een speciale versie van de voorstelling voor televisie.

NPO Cultuur wordt door de omroep ingezet als ‘grootste podium van Nederland‘ om extra aandacht te vragen aan de cultuursector die het zwaar heeft in deze tijd. Vanaf vrijdagavond 26 maart laat NPO Cultuur op NPO 3 verschillende theatervoorstelingen zien die als gevolg van de coronamaatregelen niet of beperkt konden worden opgevoerd.

De voorstellingen krijgen een vertaalslag voor televisie, vaak in samenwerking met een filmregisseur. Zo wordt theater geschikt gemaakt voor het tv-scherm en zelfs voor tablets en smartphones via NPO Start. “Op deze manier hopen we het gevoel van theater over te brengen naar de mensen thuis voor de televisie”, aldus Frans Klein, directeur video van de NPO.

CITIZEN K.

Met een lijst van 254 gebeurtenissen trekt Sadettin Kirmiziyüz de kijker zijn leven binnen, van zijn jeugd in Zutphen tot zijn bestaan in Amsterdam-Noord.

Hyperpersoonlijk
Steeds wordt zijn biculturaliteit hem ingepeperd, alsof hij er nooit bij mag horen. Een hyperpersoonlijke vertelling die laat voelen hoe geniepig identiteitspolitiek en racisme werken.

Overdonderend
De Volkskrant noemde Citizen K. 'een overdonderende voorstelling' en volgens Trouw is het 'een van die zeldzame parels die net zo hartverwarmend is als dat het koud om het hart slaat'.

Kijk terug