Eline Arbo

Eline Arbo is huisregisseur van Het Nationale Theater. Afgelopen seizoen maakte zij de voorstelling De jaren, geselecteerd in de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2023. 

Biografie

Arbo (1986) is afkomstig uit Tromsø, een kleine stad boven de poolcirkel in het Noorden van Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, verhuisde Arbo naar Amsterdam voor haar studie aan de Regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam die zij in 2016 succesvol afrondde.
 
Haar debuut bij Toneelschuur Producties was met Goethe's klassieker Het lijden van de jonge Werther. Het leverde haar de BNG Bank Theaterprijs 2018 en de Toneelkijkersprijs 2018 in Den Haag op. Hierna regisseerde ze de veelbesproken De Revolutionairen, over het gedachtegoed van Albert Camus. In 2020 regisseerde ze de succesroman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis (Winnaar Regieprijs 2020). Een voorstelling die alom werd geprezen als beste voorstelling van seizoen 2019/2020, en waarvoor ze ook de Toneelkijkersprijs 2020 in Den Haag in ontvangst nam. De vier acteurs werden als collectief genomineerd voor de Louis d'Or. Haar laatste voorstelling bij Toneelschuur Producties was Drie Zusters van Anton Tsjechov. Hiernaast regisseerde zij ook meerdere voorstellingen bij het Noord Nederlands Toneel, onder andere de succesvolle Zwart Water van Roland Schimmelpfennig, die door het land tourde in 2019. 
 
Naast haar werk in Nederland heeft Arbo ook meerderde voorstellingen in Noorwegen geregisseerd, waaronder Hærmennene på Helgeland van Henrik Ibsen die tijdens het Ibsen Festival 2018 in première ging bij het Nationaltheatret in Oslo. De productie is uitgenodigd om te spelen bij Frankfurt Schauspielhaus. Ook regisseerde zij in 2019 de grote zaal productie Peer Gynt van Henrik Ibsen, die bejubeld werd door pers en publiek. Jane Eyre van Charlotte Brontë in eigen bewerking, gaat in september 2021 in première bij het Nationaltheatret. 
 
In januari 2021 won Arbo de prestigieuze Mary Dresselhuys prijs voor haar werk van de afgelopen jaren. In het voorjaar van 2021 zal zij bij ITA De Uren van Michael Cunningham gaan regisseren.
 
Eline maakt vaak eigen bewerkingen van bestaand repertoire en zoekt daarin altijd een maatschappelijk en politiek perspectief. Haar werk is kenmerkend door een muzikale en theatrale ingang, waar ze het persoonlijke met het politieke weet te combineren.

De jaren

De jaren (2022) is een voorstelling van regisseur Eline Arbo, naar de Europese bestseller van Annie Ernaux, winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur 2022. Hannah Hoekstra, Nettie Blanken, Tamar van den Dop, Mariana Aparicio en June Yanez spelen samen het leven van één vrouw. Eline: “Toen ik De jaren las wist ik meteen: dit boek is voor mij geschreven. Annie Ernaux’ stijl is zo treffend en universeel dat al die herinneringen ook resoneren in mij. Haar beelden roepen een gevoel van nostalgie op, maar tegelijkertijd ook schaamte en woede.”

De jaren is geselecteerd in de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival als een van de mooiste, meest spraakmakende en indrukwekkende producties van het moment. Actrice Mariana Aparicio is voor haar rol in De jaren genomineerd voor de Theo d'Or. 

Volkskrant ★★★★★
“Gedurfde toneelregie van De jaren doet recht aan Ernauxs caleidoscopische meesterwerk.”
“De jaren: een opmerkelijk fysieke toneelbewerking die via nostalgie, verdriet en veel humor tot een bijzondere catharsis leidt.”
“Dankzij het fantastische spel en de muzikale performances vliegen de uren – en tegelijk de jaren – voorbij.”

Trouw ★★★★★
“‘Gewone vrouw’ Annie Ernaux vormt broodnodige aanvulling op mannelijke theatercanon.”

Theaterkrant
“Arbo toont zich andermaal de beste ensembleregisseur van Nederland, en haar De jaren is een van de beste voorstellingen van het jaar."

Parool
“Vijf vrouwen, één geschiedenis: theatervoorstelling De jaren grijpt stevig naar de keel.”
“Regisseur Eline Arbo en haar vijf actrices doen met hun voorstelling De jaren op een schitterende manier recht aan het gelijknamige boek van Nobelprijswinnaar Annie Ernaux en de levens van vrouwen in het tweede deel van de 20ste eeuw.”

NRC ★★★★
“Als je in de cadans van de voorstelling raakt, is het makkelijk je te laten meeslepen door de verstrijkende jaren.”

Cultureel Persbureau
“Het is zo gruwelijk mooi, weer een hoogtepunt in de Nederlandse theatergeschiedenis.”
De Jaren van Eline Arbo bij HNT even aangrijpend als schitterend”