Skylight

Theater Oostpool | Het Nationale Theater

In Skylight, een van de meest succesvolle toneelstukken van de afgelopen jaren, worden maatschappelijke kloven door liefde overstegen, maar blijken er tegelijkertijd onoverbrugbare economische en sociale verschillen te bestaan. Het stuk van de Britse toneelschrijver David Hare won in 1995 de award voor Play of the Year. Vijfentwintig jaar later draait regisseur Jeroen De Man de rollen om: hij schrijft de intimiderende en soms vulgaire houding van het oorspronkelijk mannelijke hoofdpersonage toe aan een vrouw. Een onderhuidse reflectie op genderverwachtingen in de huidige tijd.

Recensies

Trouw ★★★★

"Vlijmscherpe dialogen en een vileine kijk"

de Volkskrant ★★★

"Marie Louise Stheins is fenomenaal in relatiedrama Skylight"

Theaterkrant

"Well made play met geweldige cast blijft moeiteloos twee uur boeien"

Actueel spanningsveld

De Britste toneelschrijver David Hare schreef Skylight in 1995 en won met zijn stuk in 1996 de award voor ‘Play of the Year’. Vijfentwintig jaar later is de inhoud actueler dan ooit. Hoewel de intimiderende en soms vulgaire houding van hoofdpersonage Eva (in het oorspronkelijke stuk Tom) jaren geleden door Hare aan een man werd toegeschreven, worden deze eigenschappen in regie van regisseur Jeroen De Man eigengemaakt door een vrouw (Marie Louise Stheins of Carly Wijs). Hiermee legt De Man een actueel spanningsveld bloot en creëert een onderhuidse reflectie op genderverwachtingen in de huidige tijd. 

Tegengestelde ideologieën en wederzijdse verlangens

Schoolleraar Tom krijgt thuis onverwachts bezoek van Renée. Tom woonde jaren eerder bij haar familie in, waar hij vertrok nadat zijn affaire met gastro-tycoon Eva - de moeder van Renée - werd ontdekt door Eva’s inmiddels overleden man. Tom trok zich terug uit de wereld van het grote geld en maakte een gewaagde keuze voor een zinvolle, maar slecht betaalde baan als docent en het moeilijke leven in een achterstandswijk. Renée beschuldigt Tom ervan dat hij haar in de steek heeft gelaten, terwijl zij hem zag als haar grote broer. Ze wil weten waarom hij uit hun leven vertrok.

Kort na het gesprek tussen Tom en Renée verschijnt ook Eva. Naarmate de avond vordert, wordt hun eens gepassioneerde relatie opnieuw aangewakkerd. De twee voormalige geliefden raken opgesloten in een gevaarlijke strijd van tegengestelde ideologieën en wederzijdse verlangens.

Een hartstochtelijke relatie in een maatschappelijke context

Hare weet met zijn stukken op feilloze wijze persoonlijke relaties scherp reliëf te geven tegen de achtergrond van grotere politieke, maatschappelijke en culturele ontwikkelingen. In Skylight worden maatschappelijke kloven door liefde overstegen, maar blijken er tegelijkertijd onoverbrugbare economische en sociale verschillen te bestaan. Individualisering en het najagen van eigenbelang verschijnen in deze Skylight in de gedaante van een ongenaakbare vrouw.

Dubbele top-cast

Skylight toert met een dubbele topcast. En dat is goed nieuws. Mocht bijvoorbeeld een van de acteurs ziek worden, dan leidt dat niet automatisch tot het annuleren van een voorstelling. Meer speelzekerheid en meer kans om één van beide top-casts te zien in de nieuwste productie van Jeroen De Man.

Cast 1 | Marie Louise Stheins, Chiem Vreeken en Emma Buysse
Cast 2 | Carly Wijs, Thomas Höppener en Amy Rombout

Credits

tekst David Hare | vertaling Maaike van Rijn | bewerking en regie Jeroen De Man | spel Emma Buysse, Thomas Höppener, Amy Rombout, Marie Louise Stheins, Chiem Vreeken, Carly Wijs | dramaturgie Madelon Kooijman | kostuums Sarah Nixon | muziek Rik Elstgeest | decorontwerp Catharina Scholten | lichtontwerp Wiel Coopmans | beeld Henri Verhoef | coproductie Toneelgroep Oostpool en Het Nationale Theater