Denise Aznam: "Alle emoties komen dan op tafel, behalve boos worden"

Denise Aznam speelde negen jaar geleden in mightysociety10 van Eric de Vroedt. Ze was toen laatstejaars aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In De Eeuw van mijn Moeder werken ze opnieuw met elkaar samen. 

“Ik heb best veel van mijn ouders over vroeger meegekregen”, vertelt Denise, “maar nu ik ouder word, merk ik dat ik eigenlijk nog heel veel over mijn familie niet weet. Ik dacht altijd dat ik naast Indonesisch en Nederlands bloed ook Duits bloed had, maar dat blijkt Oostenrijks te zijn. Ik heb de Nederlandse nationaliteit en op papier ben ik Indisch, maar ik voel me meer Indonesisch. Mijn ouders zijn daar geboren. In de jaren zeventig en tachtig zijn ze naar Nederland gekomen. Mijn moeder was 14 toen ze met haar ouders hier kwam, mijn vader 24. Kort nadat ik werd geboren zijn we naar Indonesië teruggegaan. Daar heb ik tot mijn derde gewoond.”

In haar doen en laten is ze nog altijd heel Indonesisch, merkt Denise. “Van mijn moeder heb ik leren koken, want lekker veel eten is bij ons thuis belangrijk. Ook heb ik van haar het zorgzame. Zij is heel erg van de kruidendrankjes en vitamines en oliën, die je zelf maakt als je grieperig bent. Zij heeft dat van haar moeder en ik heb het weer van haar.” 

Met haar ouders praat ze Nederlands en Indonesisch, maar als ze Nederlands praat, gebruikt ze daar Indonesische woorden doorheen. Van jongs af deed ze aan Manadonese dans; met een Indonesische dansgroep reisde ze het hele land door om optredens te geven. Daarmee trad ze in de voetsporen van haar moeder en tantes.  

In De eeuw van mijn moeder speelt Denise het zusje en de dochter van Winnie. In het stuk komen situaties voor die voor haar heel herkenbaar zijn, vooral de manier waarop de vrouwen met elkaar omgaan. “Dat drukke praten, net iets te luidruchtig, zo gaat het ook in mijn familie als ik met mijn zusje en mijn nichtjes ben. Alle emoties komen dan op tafel, behalve boos worden. Dat word je pas, als er iets heel ergs gebeurt. Dan wordt het meteen erger dan boos. Maar doorgaans blijft het gezellig. Als er iets speelt wat niet leuk is dan wordt dat weggestopt. Zolang je maar kunt eten en lachen. Dan is alles goed.” 

De eeuw van mijn moeder

Regisseur Eric de Vroedt dook zijn familiegeschiedenis in en schreef een verhaal over zijn eigen moeder, de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland en welke sporen die nalaat in een familie. Een fantastische cast, met Esther Scheldwacht als moeder Winnie, brengt dit herkenbare verhaal opnieuw tot leven in een marathonvoorstelling. De eeuw van mijn moeder is vanaf september 2022 te zien in de theaters.

Lees meer