Negre Mawons

Dit volgende verhaal raakt mij zo. Want ik herkende het maar kende het niet. Er zijn zo veel boeken en films over deze mensen gemaakt… We zien deze helden vaak in de mythische films. Maar het is waar en geen fantasie.

Ik begin. In Dominica. Ze hebben bestaan, deze mensen. Deze halfgoden.

Dominica is een eiland. Niemand kon er zomaar komen, niemand kon er ook zomaar weg. Het is een van de Bovenwindse eilanden tussen Guadeloupe en Martinique. Het werd in de jaren van toen door geen van de witten gekoloniseerd. Het werd gebruikt als tussenstop en handelspunt door hen die van en naar het Caribisch gebied reisden.

Wanneer de mensen aan boord, zij die door de witten werden beschouwd als handel, wisten te ontsnappen werd Dominica hun thuis, hun land en basis. Ze renden het strand op. Trokken het eiland in. Troost zoekend in het hart van het eiland en werden door het eiland opgenomen. Het eiland is zodoende jarenlang door enkel ‘marrons’ bewoond.

In 1795 willen de Britten het eiland koloniseren. Het is van niemand, redeneren ze en die paar marrons diep in het oerwoud kunnen onmogelijk een beschaving hebben gesticht. De Britten verklaarden het eiland Brits maar hun witte arrogantie werd direct beantwoord met een oorlogsverklaring. De marrons van Dominica vielen vanuit hun kampen bovenop de meest ontoegankelijke, bergachtige en vulkanische gebieden van het eiland de plantages van de kolonisten aan die langs de kust lagen.

Dit ging de geschiedenis in als de Eerste Marronoorlog van Dominica.

In 1813 breekt de Tweede Marronoorlog uit. De marrons hebben niet de wapens van de Britten maar wel een noodzaak met ziel. De Europeanen durfden niet verder dan twee mijl het land in te gaan uit angst voor aanvallen en uit gebrek aan controle over het terrein. De marrons van Dominica behouden gedurende die jaren de controle over de 750 vierkante kilometer van het eiland.

Het eiland Dominica vertelt het meest van alle eilanden het verhaal van de marrongemeenschap. Hun opmerkelijke leiders waren vrouwen met de namen Calypso, Rosay, Victorie, Tranquille, Angelique en mannen met de namen Chief Quashee, Jacko, Balla, Congo Ray, Gorre Greg, Pharcelle, Polinaire, Juba, Zombie, Jupiter. Ze heten de Neg Mawons or Negre Mawons.

Door Romana Vrede. Dit verhaal is ook te lezen in het NRC.