© Anne Claire de Breij

De seizoenen

Het Nationale Theater | Eric de Vroedt

In de romans Herfst, Winter, Lente en Zomer laat auteur Ali Smith zien waar je hoop en levenslust kunt vinden in een wereld die steeds meer op drift lijkt te zijn. In de zomer van 2025 maken we de voorstelling De seizoenen, naar de boeken van Smith. 

Natuur, Brexit, kunst, vluchtelingencrisis: álles komt samen in deze vier romans

Eric de Vroedt: “Ali Smith wilde vier boeken schrijven over ons veranderende klimaat, die ze noemde naar de vier seizoenen. Maar toen ze daarmee in 2016 begon, zette het Brexit-referendum haar land op zijn kop. In de cyclus die ze schreef, verbindt ze beide zaken op duizelingwekkende wijze. Natuur, Brexit, kunst, vluchtelingencrisis: álles komt samen in deze vier romans. We volgen uitzonderlijke personages, die elkaar totaal onverwacht – maar toch volkomen geloofwaardig – ontmoeten, vrienden worden en elkaar hun hele leven lang helpen.”

Op weg naar De seizoenen  

In aanloop naar de voorstelling De seizoenen onderzoeken we hoe je de levendige, poëtische taal van Ali Smith naar theater brengt. Hoe klinken die woorden op muziek? Welke beelden vormen zich in je hoofd, en hoe vertaal je die naar het toneel? Elk seizoen werken Eric de Vroedt, de acteurs en het artistieke team één maand aan een deel van de boekenserie. Op de overgang naar het nieuwe seizoen presenteren ze het resultaat in een eenmalige, theatrale avond. 

Blijf op de hoogte

We spelen De seizoenen in de zomer van 2025. De data worden later bekend gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

nieuwsbrief

Credits

naar de boeken Herfst, Winter, Lente en Zomer van Ali Smith

bewerking en regie: Eric de Vroedt
spel: Mariana Aparicio, Nur Dabagh, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Esther Scheldwacht, Betty Schuurman, Joris Smit, June Yanez 
scenografie en lichtontwerp: Julian Maiwald
muziek: Florentijn Boddendijk en Remco de Jong
kostuums: Lotte Goos
dramaturgie: Willemijn Barelds, Remco van Rijn
regie-assistentie: Chyramain van Kempen