Orlando (15+)- Toneelschuur Producties - leerjaar 4 t/m 6 | alle niveaus

maak een reservering

Wie zich tot één gender beperkt, verspilt een half leven, zei Jeanette Winterson naar aanleiding van Orlando, het wonderlijke boek van Virginia Woolf uit 1928. Orlando is de fictieve biografie van een personage dat drie eeuwen leeft en in die tijd voortdurend verandert van omgeving, sociale klasse, rol en gender. Van zoekende jonge edelman tot succesvol schrijfster: steeds opnieuw verhoudt Orlando zich tot de veranderde sociale conventies en verwachtingen van zijn/haar tijd. En dat schijnt hem/haar nauwelijks moeite te kosten, wat vanuit onze tijd bezien een luxepositie lijkt. Orlando’s rijke identiteit wordt gevormd door ontmoetingen, en door een groot ‘ja’ tegen het leven.

Auteur Valentijn Hoogenkamp (Het aanbidden van Louis Claus, Antiboy) maakte een nieuwe bewerking van deze bijna honderd jaar oude tekst. Deze nieuwe Orlando, geregisseerd door Loek de Bakker, komt onze tijd binnen denderen, in een voorstelling die voelt als een vreugdevolle, muzikale carrousel waar we op en af mogen stappen. Even kwetsbaar als bombastisch, een grote ‘ja’ voor wie zich durft te laten meevoeren in deze zoektocht naar identiteit. Met livemuziek gecomponeerd door Reindier (Reinier van Harten).

Loek de Bakker over Orlando: ‘In het fascinerende spel met identiteiten viel me op hoe eenzaam Orlando is. Alsof hij steeds niet op z’n plek is. (…) Onze Orlando gaat over de zoektocht naar wie we zijn, onze plek te vinden en hoe daar soms een leven vol rollenspel en aanpassingsvermogen voor nodig is. Steeds terugkerend is de vraag: wie bepaalt wie we zijn? Wijzelf of onze omgeving? Maar ook over het plezier en de mogelijkheden die een niet zo vastomlijnde identiteit met zich meebrengt.’

Educatie

bij deze voorstelling is geen educatiemateriaal ontwikkeld. Benieuwd of er iets mogelijk is? Neem contact op met Tim Lafeber.

Speeldata

Vrije voorstellingen
di 21 nov 2023
20:15 uur Theater aan het Spui | Zaal 2
wo 22 nov 2023
20:15 uur Theater aan het Spui | Zaal 2

Prijs per leerling€11,50