Kindertroonrede

Rondom Prinsjesdag organiseert HNTeducatie in samenwerking met ProDemos en ABN AMRO Foundation een bijzonder lestraject dat resulteert in de Kindertroonrede van Nederland, gemaakt en gepresenteerd door kinderen uit groep 7/8 door heel Nederland. het traject bestaat uit een serie lessen in de klas en een voorstelling op Prinsjesdag bij Het Nationale Theater waar de Kindertroonrede op theatrale wijze wordt gepresenteerd door jongeren uit Den Haag.

Zelf de touwtjes in handen

De Gouden Koets, de hoed van koningin Maxima en natuurlijk de troonrede. Maar wat zegt Willem Alexander eigenlijk allemaal? Waarom bestaat er überhaupt een Prinsjesdag? En is die koets van echt goud? Op die en nog veel meer vragen krijgen leerlingen uit groep 7/8 door heel Nederland antwoord.

In aanloop naar Prinsjesdag organiseert Het Nationale Theater in samenwerking met ProDemos en ABN AMRO Founation een bijzonder lestraject dat resulteert in de Kindertroonrede van Nederland. Leerlingen uit groepen 6, 7 en 8 door heel Nederland werken samen en laten hun stem horen. We vragen ze: ‘Hoe zou jij het regelen, als jij het in Nederland voor het zeggen zou hebben?’ 

In 3 lesbrieven en 1 workshop onderzoeken de klassen de thema’s rondom Prinsjesdag en verwerken de leerlingen hun eigen eigen ideeën in (schrijf)opdrachten. Met de uitkomsten van de opdrachten en statements maken twee theatermakers met een groep jongeren een voorstelling die op Prinsjesdag ten tonele wordt gebracht.

Een toneelschrijver schrijft de Kindertroonrede op basis van de input van de leerlingen door het land. Op Prinsjesdag wordt deze op theatrale wijze voorgedragen in Theater aan het Spui. In de Koninklijke Schouwburg leest namelijk de Koning de troonrede voor. De deelnemende klassen zijn het publiek in de zaal.

PrinsjesCollege door minister van Financiën

Ieder jaar geeft de huidige minister van Financiën een college op een Haagse middelbare school. Op woensdag 14 september geeft minister van Financiën Sigrid Kaag scholieren van het Segbroek College in Den Haag Het PrinsjesCollege. Dit is onderdeel van het Prinsjes Festival 2022. Aansluitend aan het PrinsjesCollege wordt door twee deelnemende leerlingen de Kindertroonrede overhandigd aan de minister.

Schrijf mee aan de Kindertroonrede

In schooljaar 22-23 organiseren we dit project wederom rondom Prinsjesdag 2023. De ontwikkeling van de Kindertroonrede start in januari 2023. Groepen 6 en 7 kunnen zich aanmelden voor dit traject. Iets voor jouw kind of klas? Neem contact op met educatiemaker Tim Lafeber.

Editie 2022

Het afgelopen jaar hebben wij, ruim 200 kinderen uit groep 7 en 8 van scholen uit heel Nederland, over de dingen nagedacht. Over hoe de wereld eruit zou zien als wij de baas zijn. Over wie waar de baas over is. En waarom. En over wat wij nu al kunnen doen.

Dit jaar deden 14 klassen van 9 verschillende scholen mee. In 3 lesbrieven en 1 workshop onderzochten de klassen de thema’s rondom Prinsjesdag en verwerkten hun eigen ideeën in schrijfopdrachten.

Kindertroonrede in Theater aan het Spui

Toneelschrijver Sem Anne van Dijk schreef met de input van de leerlingen dit jaar de Kindertroonrede. Vandaag, op Prinsjesdag, werd deze op theatrale wijze voorgedragen door 9 Haagse jongeren in Theater aan het Spui. De deelnemende klassen zaten in de zaal als publiek. Voorheen vond dit altijd plaatst in De Koninklijke Schouwburg, waar dit jaar, vanwege de verbouwing van het Binnenhof-complex, de Troonrede werd uitgesproken. Lees hier de gehele Kindertroonrede.

Minister Sigrid Kaag neemt Kindertroonrede in ontvangst

Op woensdag 14 september overhandigde we de Kindertroonrede al aan minister van Financiën Sigrid Kaag tijdens het PrinsjesCollege op het Segbroek in Den Haag. Ieder jaar geeft de huidige minister van Financiën een college op een Haagse middelbare school.

Editie 2021

Leden van de Staten Generaal,
Wat fijn dat we er allemaal nog zijn.
Dat we weer samen zijn, en elkaar kunnen aankijken in het echt.
Dat we weer een reden hebben om ons helemaal te wassen, niet alleen die eindeloze handen.
De wereld is wat kleiner geworden dit jaar. Dreigender. Armoede, klimaat en ziektes. Het leven is meer serieus. Ook voor ons.

je vindt de gehele Kindertroonrede hier.

Theatrale voordracht op het podium

In een volle zaal, met de 15 klassen die dit jaar meeschreven aan de Kindertroonrede, brachten tien jongeren van theaterschool Rabarber de Kindertroonrede theatraal tot leven. Het geheel werd muzikaal ondersteund door kinderen van het Jeugd Resistentieorkest

Kindertroonrede ontvangen door Wopke Hoekstra

Woensdag 15 september overhandigden Jayant en Rumeysa uit groep 8 van basisschool de Vuurvlinder de Kindertroonrede aan Demissionair Minister van Financiën Wopke Hoekstra. In de Kindertroonrede vertellen de kinderen van Nederland hoe ze denken dat het verder moet. Met ons allemaal. Soms zijn ze streng. Altijd zijn ze eerlijk.