De plantage van onze voorouders (15+) - Orkater - leerjaar 3 t/m 6 | alle niveaus

maak een reservering

Peggy zoekt ze al heel lang; de namen en verhalen van haar voorouders. Door eeuwen van kolonialisme en slavernij zijn ze uitgewist. Of ze de namen ooit zal vinden is ongewis. Maartje bezit een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar tot nu toe was dit in haar familie geen onderwerp van gesprek.

In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na ‘beëindiging’ van de slavernij, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva -en hun familieleden- om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid.

Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden. De actrices, Manoushka en Malou vertolken alle personages en perspectieven, maar ook zij kunnen uiteindelijk niet anders dan zichzelf blootgeven en zich uitspreken naar elkaar.

Educatie

In samenwerking met de Stichting Keti Koti Tafel werkt Orkater aan een dialoogtafel in de klas. Proef kwasi bita, dat herinnert aan de bittere tijden van de slavernij, luister naar kawina-muziek en navigeer door de handelsroutes van het kolonialisme en proef Bojo-cake. Centraal staat de bitterzoete dialoogvraag: hoe werkt deze geschiedenis door? Of boek een workshop podcastmaken en duik in je eigen familiegeschiedenis. Upload de teaser van je eigen radiodocumentaire en win een masterclass van Maartje Duin! Voor meer informatie over de workshop, de kosten en de mogelijkheden mail je naar Tim Lafeber.

Speeldata

Vrije voorstellingen
do 9 nov 2023
20:15 uur Theater aan het Spui | Zaal 1
vr 10 nov 2023
20:15 uur Theater aan het Spui | Zaal 1

Prijs per leerling €11,50