Betty Schuurman

Betty Schuurman (Edam, 1962) maakt sinds 2009 onderdeel uit van Het Nationale Theater, voorheen Nationale Toneel. Ze volgde de toneelopleiding aan de Toneelacademie Maastricht, waar zij in 1988 afstudeerde. 

Dit seizoen is Betty te zien in Laagland en Brown Sugar Baby, beide geregisseerd door Eric de Vroedt. Afgelopen seizoen speelde ze in Coriolanus en De eeuw van mijn moeder.

Biografie

Betty Schuurman volgde de toneelopleiding in Maastricht, waarna ze bij Theatergroep Hollandia (later ZT Hollandia) ging werken. Ze was hier onder meer te zien in Leonce en Lena, Lulu en Stallerhof. Daarnaast speelde ze bij verschillende andere gezelschappen, zoals Het Zuidelijk Toneel, het RO Theater, en De Tijd. In 2006 maakte ze haar NTGent-debuut met de voorstleling Robinson Crusoe, de vrouw en de neger, later speelde ze er o.a. Merlijn en De koning sterft

Sinds 2009 is ze verbonden aan Het Nationale Theater (toen het Nationale Toneel), waar De Kersentuin haar eerste voorstelling was. Daarnaast speelde zij onder meer in Pier Paolo Pasolini P.P.P. (201), IJS en VIS (2016) en Jeanne d’Arc (2017). Onder de vleugels van Het Nationale Theater schitterde Betty in De hereniging van de twee Korea’s (2018) en De wereld volgens John (2019), beide in regie van Eric de Vroedt. Ze speelde ook de hoofdrol in de HNTJong voorstelling De Vrekkin (2018), in regie van Noël Fischer.

Afgelopen seizoen was Betty te bewonderen Coriolanus en De eeuw van mijn moeder. Komende seizoen zal ze te zien zijn in Laagland en Brown Sugar Baby.

Film & Televisie

Betty Schuurman is te zien in verschillende films en televisieseries. Ze speelde Jeltje van Nieuwenhoven in de serie Het jaar van Fortuyn (2022). Daarnaast was ze o.a. te zien Hidden in the Spotlight (2020), Instinct (2019), Morten (2019), Dokter Tinus (2017) en Moordvrouw (2016).

Prijzen

Voor haar rol in de film Karakter (1997) werd Betty Schuurman genomineerd voor een Gouden Kalf voor de Beste vrouwelijke hoofdrol.

In 2002 won ze de Theo d’Or, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol, voor haar rol in de De Leenane een Trilogie van ZT Hollandia/Het Toneelhuis.

Te zien in