Betty Schuurman

Betty Schuurman maakt sinds 2009 onderdeel uit van Het Nationale Theater, voorheen Nationale Toneel. Ze is op 1 juni 1962 geboren in Edam. Zij volgde de toneelopleiding aan de Toneelacademie Maastricht, waar zij in 1988 afstudeerde. 

In seizoen 2022/2023 is Betty al vanaf september te zien in De eeuw van mijn moeder van Eric de Vroedt. Later zal zij nog meespelen in Coriolanus in regie van Nina Spijkers en Laagland, eveneens geregisseerd door Eric de Vroedt.

Biografie

Betty was bij ZT Hollandia te zien in Leonce en Lena, Lulu, La Musica Twee, Stallerhof en Twee stemmen. Ze speelde ook geregeld bij andere gezelschappen, zoals Het Zuidelijk Toneel (Het zuiden), het RO Theater (Heartbreakhouse) en De Tijd (The cocktailparty). In 2006 maakte ze haar NTGent-debuut met Robinson Crusoe, de vrouw en de neger. Daarop volgde De Oresteia. In seizoen 2007-2008 speelde ze bij hetzelfde gezelschap in Merlijn en De koning sterft. Schuurman speelde ook bij het Duitse gezelschap Münchner Kammerspiele.

De kersentuin was de eerste voorstelling van Schuurman bij het Nationale Toneel, nu Het Nationale Theater. Daarnaast speelde zij onder meer in Pier Paolo Pasolini P.P.P., IJS en VIS (regie Thomas Schoots) en Jeanne d’Arc (regie Theu Boermans). In seizoen 2012/2013 speelde Betty Schuurman Koningin Wilhelmina in de musical Soldaat van Oranje. Onder de vleugels van Het Nationale Theater schitterde Schuurman in De hereniging van de twee Korea’s en De wereld volgens John, beide in de regie van Eric de Vroedt. Schuurman speelde ook de hoofdrol in de HNT-Jong voorstelling De Vrekkin, in de regie van Noël Fischer.

In het voorjaar van 2021 was Betty te zien in de korte voorstelling Buffering in het kader van de HNT speelt altijd voorstellingen, in een regie van Julie Peters. 

Afgelopen seizoen was Betty te bewonderen in Hebriana, een voorstelling van onze huisregisseur Erik Whien. Daarna is ze te zien geweest in de Leedvermaak Trilogie van Eric de Vroedt. 

Film & Televisie

Betty Schuurman is te zien in verschillende films, zoals Lucia de B (2015) Annie MG (2010), De Storm (2009), Waar is het paard van Sinterklaas? (2007), Bloedbroeders (2008) en de televisiefilms Das Leben ein Traum (2007), Het paard van Sinterklaas (2005), Het mysterie van de sardine (2005), De Tweeling (2002), en speelde ze de rol van Joba in de film Karakter (1997). Daarnaast is zij onder andere te zien in de televisieseries: Deadline, Dokter Tinus (2017), Keyzer & De Boer Advocaten (2015), Een huis voor Vincent (2013) en De man met de hamer (2013).

Prijzen en nominaties
Voor haar rol in de film Karakter (1997) is Schuurman genomineerd voor een Gouden Kalf voor de Beste vrouwelijke hoofdrol. In 2002 kreeg Betty Schuurman de Theo d’Or, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol, voor haar rol in de De Leenane een Trilogie van ZT Hollandia/Het Toneelhuis.

Buiten HNT nu ook te zien in: 
De politieke serie Morten in de regie Jean van de Velde en de film INSTINCT in de regie Halina Reijn.

Prijzen

Voor haar rol in de film Karakter (1997) is Schuurman genomineerd voor een Gouden Kalf voor de Beste vrouwelijke hoofdrol. In 2002 kreeg Betty Schuurman de Theo d’Or, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol, voor haar rol in de De Leenane een Trilogie van ZT Hollandia/Het Toneelhuis.

Te zien in