Every Brilliant Thing
Het Nationale Theater - Erik Whien
Na een zegetocht over de wereld - waarbij het de harten stal van publiek en critici – komt Every Brilliant Thing van Duncan Macmillan in de regie van Erik Whien nu naar Nederland. Deze hartverwarmende solo wordt afwisselend gespeeld door Tamar van den Dop en Bram Suijker, schijnt met een ontwapenende echtheid een licht op depressie en brengt een liefdevolle ode aan het leven.
1. IJsjes.
2. Watergevechten.
3. Laat opblijven en dat je dan tv mag kijken.
4. De kleur geel.
5. Dingen met strepen.
6. Achtbanen.
7. Struikelende mensen.
Een kind van zeven begint te schrijven aan een lijst met alle dingen die het leven de moeite waard maken. Terwijl het kind opgroeit, groeit de lijst mee. De stem van Nina Simone. De geur van oude boeken. Dromen dat je vliegt. Als er een miljoen dingen op staan blijkt de lijst, die begon als steun voor een depressieve moeder, een reddingsboei voor het inmiddels volwassen kind.
Every Brilliant Thing is een “hilarisch grappige” (The Guardian) voorstelling, waarbij je als publiek medeverteller wordt van een hartverwarmend en hoopvol verhaal dat met een ontwapenende echtheid een licht schijnt op depressie. Een unieke collectieve theaterervaring met een swingende soundtrack van jazz en soul.
Twee versies van één verhaal
Duncan Macmillan (People, Places & Things) schreef dit stuk op zo’n manier dat het door elke acteur gespeeld kan worden, ongeacht gender(identiteit), leeftijd, etc. Hij daagt de spelers uit – bij Het Nationale Theater afwisselend Tamar van den Dop en Bram Suijker - er een eigen draai aan te geven, met persoonlijke referenties en toevoegingen aan de lijst. Zo ontstaan twee verschillende versies van hetzelfde verhaal en maken de bijdragen van de medevertellers in de zaal elke avond uniek.
Het Nationale Theater gelooft dat het theater dé plek is om verhalen te vertellen, het leven te laten zien in al haar facetten en je te verdiepen in ‘de ander’. Met de grootst mogelijke zorgvuldigheid creëren we daartoe een veilige omgeving, waarin het publiek én de onderwerpen die deze voorstelling aansnijdt liefdevol en met respect worden benaderd. Every Brilliant Thing is een avond die je met elkaar beleeft, in een setting die voelt als een knusse huiskamer en waarbij meedoen geen must is, maar een mogelijkheid.
Recensies
Trouw ★★★★
“Het zorgt voor een saamhorigheidsgevoel dat je zelden zo ervaart in het theater.”
“Wat het leven de moeite waard maakt. Avonden zoals deze”.
"Bram Suijker schittert in Every Brilliant Thing, kwetsbaar midden in het publiek."
Theaterkrant
“Every Brilliant Thing is humoristisch en ontroerend, ontregelend en intiem.”
“Een bijzonder fijne voorstelling die velen zal meeslepen en ontroeren.”
de Volkskrant ★★★★
“Bram Suijker overrompelt. Hij pakt zijn publiek bij de kladden en pakt het met zijn charme in”.
“In de handen van de innemende Van den Dop en de losse, intuïtieve regie van Erik Whien ondergaan we een inspirerende achtbaan van emoties”.
NRC ●●●●
“De grote kracht van de tekst is juist hoe het (kind-)personage onbegrip, woede en verdriet verknoopt aan een liefdevolle blik.”
“Bram Suijker speelt de monoloog onstuimig en energiek, Tamar van den Dop beheerst en gefocust. Beide adaptaties raken je diep.”
“In de sober ingestoken, trefzekere regie van Erik Whien is Every Brilliant Thing een intiem en troostrijk kleinood.”
“Een kleine, grootse theatervoorstelling.”
Scènes ★★★★
“Every briljant thing is een prachtige tekst die […] indringend aankomt op een prettige manier.”
“Aan het eind zijn veel mensen ontroerd. Het leven is de moeite waard. Dat laat deze voorstellig heel erg mooi zien.”
Meer achtergrond in de HNTpodcast
Rondom Every Brilliant Thing maakte Het Nationale Theater twee podcasts. Luister naar een gesprek met schrijver Duncan Macmillan of hoor hoe Tamar van den Dop en Bram Suijker van deze vertelling hun eigen verhaal maakten. In het gesprek dat programmamaker Laura van Zuijlen had met schrijver Duncan Macmillan gaan zij in op het belang en de behoefte om onderwerpen als depressie en verslaving zelfdoding met mededogen en humor zichtbaar en invoelbaar te maken.
“Depressie is iets dat zo veel voorkomt. Je hebt het óf zelf ervaren, óf je kent meerdere mensen in je omgeving die er mee kampen. En toch rust er een taboe op. Ik denk dat een van de manieren waarop de maatschappij zou moeten omgaan met depressie, is het onderwerp te normaliseren. Het stigma moet er af. We moeten er over praten.” - Duncan Macmillan in de HNTpodcast
Every Brilliant Song
Ook maakten we de Spotify-speellijst Every Brilliant Song, vol briljante liedjes die troost geven – vergeet niet je eigen song aan de lijst toe te voegen!
Over Erik Whien
Erik Whien studeerde aan de Toneelacademie Maastricht. Na zijn afstuderen in 2000 werkte hij als regisseur bij meerdere gezelschappen, waaronder Toneelschuur Producties. Van 2008 tot 2013 was hij verbonden aan Toneelgroep Oostpool, waar hij voorstellingen maakte als Van de brug af gezien, Wachten op Godot, De Misantroop, Till the fat lady sings en Tsjechov.
Als acteur was Erik Whien o.a. te zien in voorstellingen van Oostpool (zoals Hamlet en Spectaculaire voorstelling), De Warme Winkel, Het Zuidelijk Toneel en Orkater.
In 2013 keerde hij terug als vaste maker bij Toneelschuur Producties. Daar maakt hij de producties Who’s afraid of Virginia Woolf?, Oom Wanja en De Wereldverbeteraar. Who’s afraid of Virginia Woolf? Werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. Jacob Derwig ontving voor zijn rol de Louis d’Or en Kirsten Mulder de Colombina. Sanne den Hartogh werd genomineerd voor een Louis d’Or, voor zijn rol in De Wereldverbeteraar in 2016.
Vanaf 2016 is Whien onderdeel van het vaste makersensemble van Theater Rotterdam. Daar maakte hij o.a. de voorstellingen Find me a boring stone (geselecteerd voor Taalunie Toneelschrijfprijs), Revolutionary Road (selectie Nederlands Theater Festival 2018 en nominatie Theo d’Or voor Alejandra Theus) en Eindspel (selectie Nederlands Theater Festival 2020 en Louis d’Or nominatie voor René van ’t Hof) en Slachthuis Vijf.
Erik Whien is sinds seizoen 2021 huisregisseur van Het Nationale Theater.
Credits
tekst Duncan Macmillan
regie Erik Whien
spel Tamar van den Dop of Bram Suijker
vertaling Sanne Parlevliet
bewerking Casper Vandeputte
dramaturgie Willemijn Barelds
kostuumadvies Lotte Goos
techniek Wil Caspers, Joris Engering, Rutger Bouwman, Bram van Gameren, Vincent Krouwer
productie Rodney Verhoeven, Floor van Hees
decoratelier Ruud Brouwer, Ron van Rijn, Maite Kragl, Mick Krispijn, Michel Verboon
publiciteit Dagmar Bokma
educatie en context Tim Lafeber, Martha Villada Márquez
HNT onbeperkt Thomas van der Want, Martijn Westerop
audiodescripie Erna van den Berg
podcast Laura van Zuijlen
campagnebeeld Gordon Meuleman
scènefotografie Fred Debrock
video Huub Laurens
met dank aan Marco Alibux, Jan Harm Wagner, Wilma Heerings, Julian Maiwald
In deze voorstelling komen onderwerpen als depressie en zelfdoding aan bod.
De voorstelling is geschikt voor 14+.