Keti Koti

Vieren en herdenken bij Het Nationale Theater

Het is 151 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft en dat vieren en herdenken we in onze theaters en in heel Den Haag. Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’. We staan stil bij die ketenen en hoe ze verbroken zijn, en we vieren de vrijheid. Kom samen om te eten, te dansen, de verhalen te delen en in je op te nemen.

Je vindt hieronder het programma in onze theaters. Tip: er zijn ook combinatietickets voor de wandeling en het diner van Code Noir en de wandeling en het programma in Korzo.

Combinatieticket Schouwburg programma 1 juli
Voorafgaand aan de voorstelling Romeo & Julia op maandag 1 juli neemt Professor Chan Choenni je in zijn lezing mee naar India en Suriname. Hij schetst het beeld van Brits-Indiërs die na de afschaffing van de slavernij in 1873 als contractarbeiders op de plantages in Suriname gingen werken. Over het vertrek uit India, de maandenlange overtocht, het harde leven in vaak slechte omstandigheden op de plantages.

Voorafgaand aan de lezing eet je mee met de maaltijd en na afloop van de lezing bezoek je de voorstelling Romeo & Julia. Deze avond kost € 20 - aanvang 18:00. (incl. lezing, maaltijd, voorstelling en afterparty).

Diner Code Noir

Ga op zondag 30 juni met ons mee en ontdek de chronologie van de Caribische keuken via vier belangrijke tijdperken, van inheemse cassave tot Indiase chana. Deze viergangendiner-ervaring is een samenwerking tussen chef-kok en culinair activist Lelani Lewis, spoken word-kunstenaar Rachel Rumai Diaz en kunstenaar Suzanne Bernhardt. Je dineert in de klassieke Paul Steenbergen foyer in de Koninklijke Schouwburg.

Het viergangendiner, inclusief de drankjes, kost €35. Het diner is goed te combineren met de theatrale  wandeling Den Haag en Slavernij in de middag.

Kaarten

Tip: beluister ook de podcast Tijd zal ons leren
Volg acteur Romana Vrede en performance artist OTION in hun onderzoek naar onbekende, bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd. Van opstandeling tot verzetsheld en van onbekend verhaal tot onmisbare geschiedenis.

Beluister ⟶

Over Keti Koti

Keti Koti is een Surinaamse term voor gebroken ketenen en markeert een moment in de afschaffing van de slavernij, namelijk het ingaan van de emancipatiewet op 1 juli 1863. De daadwerkelijke afschaffing van de slavernij in de Nederlandse kolonies is echter verspreid over meerdere momenten.

De Rode Slavernij (van de inheemsen in Suriname die allereerst tot slaaf gemaakt werden) eindigde met een verdrag in 1686. Surinaamse Marrons verkregen hun vrijheid en bijbehorende vrijstaat bijvoorbeeld op 10 oktober 1760. In Nederlands-Indië eindigde de slavernij officieel in 1860.  De tot slaafgemaakten die op 1 juli 1863 vrij werden mochten de Surinaamse plantages pas tien jaren later verlaten verlaten toen zij vervangen werden door Hindostaanse en Javaanse contractarbeiders. Op het Nederlands Indische eiland Samosir werden slavernijpraktijken pas afgeschaft in 1914.