Keti Koti

Vieren en herdenken bij Het Nationale Theater

Het is 151 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft en dat vieren en herdenken we in onze theaters en in heel Den Haag. Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’. We staan stil bij die ketenen en hoe ze verbroken zijn, en we vieren de vrijheid. Kom samen om te eten, te dansen, de verhalen te delen en in je op te nemen.

Je vindt hieronder het programma in onze theaters. Tip: er zijn ook combinatietickets voor de wandeling en het diner van Code Noir en de wandeling en het programma in Korzo.

Over Keti Koti

Keti Koti is een Surinaamse term voor gebroken ketenen en markeert een moment in de afschaffing van de slavernij, namelijk het ingaan van de emancipatiewet op 1 juli 1863. De daadwerkelijke afschaffing van de slavernij in de Nederlandse kolonies is echter verspreid over meerdere momenten.

De Rode Slavernij (van de inheemsen in Suriname die allereerst tot slaaf gemaakt werden) eindigde met een verdrag in 1686. Surinaamse Marrons verkregen hun vrijheid en bijbehorende vrijstaat bijvoorbeeld op 10 oktober 1760. In Nederlands-Indië eindigde de slavernij officieel in 1860.  De tot slaafgemaakten die op 1 juli 1863 vrij werden mochten de Surinaamse plantages pas tien jaren later verlaten verlaten toen zij vervangen werden door Hindostaanse en Javaanse contractarbeiders. Op het Nederlands Indische eiland Samosir werden slavernijpraktijken pas afgeschaft in 1914.