Keti Koti 2023

Viering en herdenking afschaffing van de slavernij

Dit jaar pakt Den Haag uit met Keti Koti. Het is 150 jaar sinds de afschaffing van slavernij en dat vieren we uitgebreid en met elkaar. Keti Koti betekent ‘Verbroken Ketenen’. We staan stil bij die ketenen en hoe ze verbroken zijn, we vieren de vrijheid. Kom samen bij Het Nationale Theater om te eten, te dansen, de verhalen te delen en in je op te nemen. Er zijn theatervoorstellingen, zoals Tijd Zal Ons Leren en Koken voor Amba (6+), en we wandelen door het verleden van de stad. In de Koninklijke Schouwburg is een week lang muziek tot in de kleine uurtjes.

Programma

Het Nationale Theater heeft voor het zesde achtereenvolgende jaar een uitgebreid Keti Koti programma samengesteld.

Zaterdag 1 juli
14:00 Televisie-uitzending Nationale Herdenking op groot scherm in de Koninklijke Schouwburg (gratis)
15:00 Keti Koti Stadswandeling Den Haag en Slavernij
18:00 Diner in de Koninklijke Schouwburg
20:15 Voorstelling Tijd zal ons leren van Romana Vrede en OTION in de Koninklijke Schouwburg

Free Heri Heri af te halen bij het Paard
Zaterdag 1 juli | vanaf 12:00 | het Paard & Theater Diligentia

Haal vanaf 12:00 een gratis maaltijd af bij het Paard of Diligentia en eet die op in de foyer van de Koninklijke Schouwburg. Om 13:00 volg je daar de televisie-uitzending van de herdenking op een groot scherm.

Heri Heri is een eenpansgerecht met cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis en een ei.

Paard - Prinsegracht 12
Diligentia - Lange Voorhout 5
Spreeek evenementen
Spreeek is een debat en dialooginitiatief van Haagse instellingen. Voor iedereen die mee wil praten en debatteren over actuele thema’s op meerdere Haagse locaties. Partners van Spreeek hebben events gepland staan omtrent Keti Koti:

28 juni > 20.00 - 21.30 uur | Haags Historisch Museum
Gesprek voor morgen: De kracht van herdenken

29 juni > 12.00 - 13.00 uur | De Haagse Hogeschool
Lezing over Slavernijverleden van Nederland

29 juni > 20.15 - 21.30 uur | Het Nationale Theater
Tijd zal ons leren: randprogramma met spreeeken tijdens het dansen

1 juli > 20.30 - 21.45 uur | Amara
Tula leeft! Door Izaline Calister (Premiere)

1 juli > 19.15 uur | Filmhuis Den Haag
The Place I Call Home met inleiding van maker Amar Somaroo

1 juli > 15.30 - 16.30 uur | Amare
Bon Dia, Goeiemorgen - Izaline Calister zingt kinderliedjes (4+)

16 aug > 20.00 - 21.30 uur | Haags Historisch Museum
Gesprek voor morgen - De smaak van vandaag

Meer informatie ⟶

Over Keti Koti

Keti Koti is een Surinaamse term voor gebroken ketenen en markeert een moment in de afschaffing van de slavernij, namelijk  het ingaan van de emancipatiewet op 1 juli 1863. De daadwerkelijke afschaffing van de slavernij in de Nederlandse kolonies is echter verspreidt over meerdere momenten. De Rode Slavernij (van de inheemsen in Suriname die allereerst tot slaaf gemaakt werden) eindigde met een verdrag in 1686. Surinaamse Marrons verkregen hun vrijheid en bijbehorende vrijstaat bijvoorbeeld op 10 oktober 1760. In Nederlands-Indië eindigde de slavernij officieel in 1860.  De tot slaafgemaakten die op 1 juli 1863 vrij werden mochten de Surinaamse plantages pas tien jaren later verlaten verlaten toen zij vervangen werden door Hindostaanse en Javaanse contractarbeiders. Op het Nederlands Indische eiland Samosir werden slavernijpraktijken pas afgeschaft in 1914.

Dit programma maakt onderdeel uit van de landelijke manifestatie Theater voor Keti Koti

Samen met andere theaters en cultuurplekken in heel Nederland presenteren wij op 30 juni en 1 juli verhalen over het koloniale en slavernijverleden. Verhalen van onrecht en leed, en van trots en verzet. Meer informatie en een compleet overzicht van alle activiteiten vind je op www.theatervoorketikoti.nl

Samenwerking

Het programma komt tot stand in samenwerking met onder meer Het Mauritshuis, Kula Skoro, studentenvereniging Tribez, Haags Historisch Museum, Rabarber, Vrouwenvereniging Afimo, Keti Koti Tafel, Initiatives of Change NL, Haags Vredes Initiatief, United Religions Initiative, Museum Sophiahof, Haagse Kunstkring, het Humanistisch Verbond en dr. Valika Smeulders van het Rijksmuseum.

Beluister ook de podcast van Tijd Zal Ons Leren
Volg acteur Romana Vrede en performance artist OTION in hun onderzoek naar onbekende, bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd. Van opstandeling tot verzetsheld en van onbekend verhaal tot onmisbare geschiedenis. Tijd zal ons leren begint bij het begin. Niet in chronologische volgorde, maar bij het begin van het verzet. Het begin van de reden van het verzet.

Beluister ⟶