Keti Koti 2022

Viering en herdenking afschaffing van de slavernij

Keti Koti is een Surinaamse term voor gebroken ketenen en markeert een moment in de afschaffing van de slavernij, namelijk 1 juli 1863 officieel en 1873 in de praktijk. Dat vieren en herdenken we met Keti Koti: 'verbroken ketenen'. Belangrijk, omdat het ons dichter bij elkaar brengt om samen trots te zijn op het afschaffen van slavernij, op onze grondwet, op gelijkwaardigheid.

Programma

Het Nationale Theater heeft voor het vijfde achtereenvolgende jaar een uitgebreid Keti Koti programma samengesteld. Waaronder de theatrale stadswandeling Den Haag en Slavernij, Keti Koti Dialoogtafels en de voorstelling Het waarom beantwoord van Mathieu Wijdeven.

Vrijdag 1 juli
13:00 Televisie-uitzending Nationale Herdenking op groot scherm in de Koninklijke Schouwburg (gratis)
15:00 Keti Koti Stadswandeling Den Haag en Slavernij - UITVERKOCHT
18:00 Diner in de Koninklijke Schouwburg - UITVERKOCHT
20:15 Voorstelling Het Waarom beantwoord in de Koninklijke Schouwburg - kaarten

  • Het waarom beantwoord

    Productiehuis Theater Rotterdam | Mathieu Wijdeven
    Theater voor Keti Koti
    vr 1 jul

    Wat weten we over onze voorouders? Wanneer Mathieu Wijdeven erachter komt dat zijn betovergrootvader een hele bijzondere theatertekst heeft geschreven, wil hij weten wie zijn voorvader G.G.T. Rustwijk nou eigenlijk was. Terwijl Mathieu op zoek gaat naar zijn voorvader en diens theatertekst, leert hij ook meer over zichzelf. In Het waarom beantwoord verhoudt Mathieu Wijdeven zich tot zijn betovergrootvader George Gerardus Theodorus Rustwijk met de vraag: Waarom en hoe heeft hij zijn leven als kunstenaar voor elkaar gekregen? 

Waar we komen & waar we gaan
vrijdag 1 juli | 20:00 | HNTeducatie

Op 1 juli open vijf jongeren het diner voor de voorstelling Het Waarom Beantwoord met een performance, met de titel: Waar we komen & waar we gaan. Vijf jongeren doen onderzoek naar het verleden, heden en toekomst.

Tijdens hun performances staan zij stil en kijken zij vooruit. Ze onderzoeken de bewegende migratiestromingen na de afschaffing van de slavernij en hoe al deze stromingen leiden tot waar zij nu staan.

Films in Filmhuis Den Haag

Free Heri Heri af te halen bij het Paard
Vrijdag 1 juli | vanaf 12:00 | het Paard

Haal vanaf 12:00 een gratis maaltijd af bij het Paard en eet die op in de foyer van de Koninklijke Schouwburg. Om 13:00 volg je daar de televisie-uitzending van de herdenking op een groot scherm.

Heri Heri is een eenpansgerecht met cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis en een ei.

Prinsegracht 12
2512 GA Den Haag

Over Keti Koti

Keti Koti is een Surinaamse term voor gebroken ketenen en markeert een moment in de afschaffing van de slavernij, namelijk  het ingaan van de emancipatiewet op 1 juli 1863. De daadwerkelijke afschaffing van de slavernij in de Nederlandse kolonies is echter verspreidt over meerdere momenten. De Rode Slavernij (van de inheemsen in Suriname die allereerst tot slaaf gemaakt werden) eindigde met een verdrag in 1686. Surinaamse Marrons verkregen hun vrijheid en bijbehorende vrijstaat bijvoorbeeld op 10 oktober 1760. In Nederlands-Indië eindigde de slavernij officieel in 1860.  De tot slaafgemaakten die op 1 juli 1863 vrij werden mochten de Surinaamse plantages pas tien jaren later verlaten verlaten toen zij vervangen werden door Hindostaanse en Javaanse contractarbeiders. Op het Nederlands Indische eiland Samosir werden slavernijpraktijken pas afgeschaft in 1914.

Er zijn verschillende namen voor de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. Op de Nederlandse Antillen wordt het betiteld als Emancipation Day en Dia di Bandera op Curaçao. In Suriname wordt de viering Keti Koti (“Gebroken Ketenen”) genoemd.

Dit programma maakt onderdeel uit van de landelijke manifestatie Theater voor Keti Koti

Samen met andere theaters en cultuurplekken in heel Nederland presenteren wij op 30 juni en 1 juli verhalen over het koloniale en slavernijverleden. Verhalen van onrecht en leed, en van trots en verzet. Meer informatie en een compleet overzicht van alle activiteiten vind je op www.theatervoorketikoti.nl

Samenwerking

Het programma komt tot stand in samenwerking met onder meer Het Mauritshuis, Kula Skoro, studentenvereniging Tribez, Haags Historisch Museum, Rabarber, Vrouwenvereniging Afimo, Keti Koti Tafel, Initiatives of Change NL, Haags Vredes Initiatief, United Religions Initiative, Museum Sophiahof, Haagse Kunstkring, het Humanistisch Verbond en dr. Valika Smeulders van het Rijksmuseum.