Keti Koti 2022
Viering en herdenking afschaffing van de slavernij
Keti Koti is een Surinaamse term voor gebroken ketenen en markeert een moment in de afschaffing van de slavernij, namelijk 1 juli 1863 officieel en 1873 in de praktijk. Dat vieren en herdenken we met Keti Koti: 'verbroken ketenen'. Belangrijk, omdat het ons dichter bij elkaar brengt om samen trots te zijn op het afschaffen van slavernij, op onze grondwet, op gelijkwaardigheid.
Programma
Het Nationale Theater heeft voor het vijfde achtereenvolgende jaar een uitgebreid Keti Koti programma samengesteld. Waaronder de theatrale stadswandeling Den Haag en Slavernij, Keti Koti Dialoogtafels en de voorstelling Het waarom beantwoord van Mathieu Wijdeven.
Donderdag 30 juni
16:00 Keti Koti Stadswandeling Den Haag en Slavernij - kaarten
19:00 Keti Koti Dialoogtafel inclusief diner (deelname gratis) - aanmelden
22:00 Mato Neti met Kula Skoro & Mama Africa Soundsystem op het Spuiplein (deelname gratis)
Vrijdag 1 juli
13:00 Televisie-uitzending Nationale Herdenking op groot scherm in de Koninklijke Schouwburg (gratis)
15:00 Keti Koti Stadswandeling Den Haag en Slavernij - kaarten
18:00 Diner in de Koninklijke Schouwburg - voeg de maaltijd toe wanneer je kaartjes koopt
20:15 Voorstelling Het Waarom beantwoord in de Koninklijke Schouwburg - kaarten
-
Wandeling Den Haag en Slavernij 2022
Theatrale route langs plekken met een verhaalTheater voor Keti Kotido 30 jun-
do 30 jun - 16:00 - 18:00uitverkocht
-
do 30 jun - 16:00 - 18:00uitverkocht
-
-
Keti Koti Dialoogtafel (inclusief diner)
Het Nationale TheaterTheater voor Keti Kotido 30 jun-
do 30 jun - 19:00 - 21:30Spui Foyer
-
do 30 jun - 19:00 - 21:30Spui Foyer
-
-
Mato Neti (storytelling avond)
Kula Skoro & Mama Africa Soundsystemdo 30 jun-
do 30 jun - 22:00gratis toegankelijk
-
do 30 jun - 22:00gratis toegankelijk
-
-
Wandeling Den Haag en Slavernij 2022
Theatrale route langs plekken met een verhaalTheater voor Keti Kotivr 1 jul-
vr 1 jul - 15:00 - 17:00uitverkocht
-
vr 1 jul - 15:00 - 17:00uitverkocht
-
-
Het waarom beantwoord
Productiehuis Theater Rotterdam | Mathieu WijdevenTheater voor Keti Kotivr 1 jul-
vr 1 jul - 20:15Koninklijke Schouwburg, Den HaagGrote zaal
-
vr 1 jul - 20:15Koninklijke Schouwburg, Den HaagGrote zaal
-
Wandeling met gebarentolk Nederlandse Gebarentaal
Op 1 juli wordt de wandeling Den Haag en Slavernij toegankelijk gemaakt met een tolk Nederlandse Gebarentaal. De wandeling wordt geheel gegeven in NGT. Als je daar gebruik van wilt maken, schrijf je dan in via onderstaande link. Dan weet je zeker dat je in de juiste groep bent ingedeeld.

Op 30 juni open vijf jongeren de dialoogtafel met een performance, met de titel: Waar we komen & waar we gaan. Vijf jongeren doen onderzoek naar het verleden, heden en toekomst. Tijdens hun performances staan zij stil en kijken zij vooruit. Ze onderzoeken de bewegende migratiestromingen na de afschaffing van de slavernij en hoe al deze stromingen leiden tot waar zij nu staan.
Op 1 juli is de performance ook de opening van het diner voor de voorstelling Het Waarom Beantwoord met dezelfde performance.

Met Kaseko Time the Story zetten Ronald Snijders, Howard Komproe, Jeangu Macrooy en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw de welverdiende schijnwerpers op Surinaamse muziek. Een avondvullende en muzikale vogelvlucht in Amare door het rijke verleden van de Surinaamse muziekcultuur.

Een vooroudergedenkavond door Kula Skoro rondom een kampvuur (vuurtent) op het Spuiplein. In de verteltraditie van de Marrons met veel live percussie, zang en dans tot aan het aanbreken van de nieuwe dag (Booko de of Broko dei). De Deejays van Mama Africa Soundsystem plaatsen hun legendarische electronische klanken daarbij. Oud & nieuw verenigd in wat hopelijk een nieuwe traditie kan worden.
Kom je luisteren en meedansen? Dan maken we er een mooi buitenfeestje van en luiden we Keti Koti 1 juli 2022 in.


Lees meer ⟶

Lees meer ⟶
Films in Filmhuis Den Haag

Aan de hand van het levensverhaal van voorvechter van vakbonds- en mensenrechten Anton de Kom wordt een onbekend deel van de geschiedenis van Suriname verteld.

De koloniale geschiedenis van Nederland in Suriname in het werk van schrijver en dichter Edgar Cairo.

Haal vanaf 12:00 een gratis maaltijd af bij het Paard en eet die op in de foyer van de Koninklijke Schouwburg. Om 13:00 volg je daar de televisie-uitzending van de herdenking op een groot scherm.
Heri Heri is een eenpansgerecht met cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis en een ei.
Prinsegracht 12
2512 GA Den Haag
Over Keti Koti
Keti Koti is een Surinaamse term voor gebroken ketenen en markeert een moment in de afschaffing van de slavernij, namelijk het ingaan van de emancipatiewet op 1 juli 1863. De daadwerkelijke afschaffing van de slavernij in de Nederlandse kolonies is echter verspreidt over meerdere momenten. De Rode Slavernij (van de inheemsen in Suriname die allereerst tot slaaf gemaakt werden) eindigde met een verdrag in 1686. Surinaamse Marrons verkregen hun vrijheid en bijbehorende vrijstaat bijvoorbeeld op 10 oktober 1760. In Nederlands-Indië eindigde de slavernij officieel in 1860. De tot slaafgemaakten die op 1 juli 1863 vrij werden mochten de Surinaamse plantages pas tien jaren later verlaten verlaten toen zij vervangen werden door Hindostaanse en Javaanse contractarbeiders. Op het Nederlands Indische eiland Samosir werden slavernijpraktijken pas afgeschaft in 1914.
Er zijn verschillende namen voor de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. Op de Nederlandse Antillen wordt het betiteld als Emancipation Day en Dia di Bandera op Curaçao. In Suriname wordt de viering Keti Koti (“Gebroken Ketenen”) genoemd.
Dit programma maakt onderdeel uit van de landelijke manifestatie Theater voor Keti Koti
Samen met andere theaters en cultuurplekken in heel Nederland presenteren wij op 30 juni en 1 juli verhalen over het koloniale en slavernijverleden. Verhalen van onrecht en leed, en van trots en verzet. Meer informatie en een compleet overzicht van alle activiteiten vind je op www.theatervoorketikoti.nl.
Samenwerking
Het programma komt tot stand in samenwerking met onder meer Het Mauritshuis, Kula Skoro, studentenvereniging Tribez, Haags Historisch Museum, Rabarber, Vrouwenvereniging Afimo, Keti Koti Tafel, Initiatives of Change NL, Haags Vredes Initiatief, United Religions Initiative, Museum Sophiahof, Haagse Kunstkring, het Humanistisch Verbond en dr. Valika Smeulders van het Rijksmuseum.