Willem Nijholt

Door Erwin Olaf, 2004

Over Willem Nijholt, acteur

Nederland kent weinig multitalenten als Willem Nijholt: acteren (van zware en klassieke tot luchtige en komische rollen), presenteren, zang en dans, hij deed het allemaal. Na een mislukte schoolcarrière en een periode van talloze baantjes en zelfs een poging beroepsmilitair te worden, meldde hij zich op zijn 23ste aan bij Toneelschool Amsterdam. Eigenlijk was hij twee jaar te oud, maar er werd voor hem een uitzondering gemaakt.

Nadat hij in 1960 zijn diploma had gehaald, volgens eigen zeggen het enige diploma dat hij ooit gehaald heeft, debuteerde hij bij de Werkgroep Rotterdams Theater in het stuk De gelijkbenigen. Vele rollen in toneelstukken, films en televisieseries zouden volgen en ook zou hij zo nu en dan de regie van een voorstelling op zich nemen. Maar naast het toneel bleek Willem Nijholt over meerdere talenten te beschikken en die leidden hem naar musicals, shows, liedjesprogramma's, langspeelplaten en cabaretvoorstellingen.

Behalve dat hij voor velen onvergetelijk is in uiteenlopende disciplines, uitte zijn veelzijdigheid zich ook in het feit dat hij zich in zijn keuze voor rollen, shows en liedjes nu eens tot een volwassen publiek en dan weer tot een specifiek jeugdig publiek richtte. In de jaren tachtig zou hij bij de Haagse Comedie een aantal zeer bijzonder rollen spelen in Amadeus, Tartuffe en de Olifantman

Terug naar de kunstcollectie