Gordon Meuleman

De Laatste Getuigen 2024

De Laatste Getuigen: Schuldig landschap

Tamar van den Dop speelt in deze speciale editie van De Laatste Getuigen een monoloog van Nathan Vecht. Ze speelt een personage dat verantwoording aflegt voor hoe we in Nederland met ons oorlogsverleden omgaan.

Ze erkent dat er dingen beter hadden gekund, maar verzet zich tegen het beeld dat er niks goed is gegaan. Treffende en soms absurde anekdotes nemen ons mee van 1945 tot vandaag. Waar herdenken niet langer zorgt voor reflectie, maar steeds vaker een bron is van polarisatie. Het optreden wordt ondersteund door live muziek.

Bestel

Download hier boek Sinti en Roma - editie 2023

Op donderdag 4 mei 2023 stond De Laatste Getuigen in het teken van verhalen van Sinti en Roma in Den Haag. Bijna alle Sinti en Roma woonden in de oorlogsjaren in buurt van de Vondelstraat, de Veenkade, de Bilderdijkstraat. Verschillende families voelden zich daar veiliger dan in hun wagens aan de randen van Den Haag. De vervolging van de Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt ook wel ‘De vergeten Holocaust’ genoemd.

Dit jaar was er geen documentaire. Wel verwijzen we graag naar het boek Sinti en Roma in Den Haag, dat Peter Jorna schreef in opdracht van het Haags Gemeentearchief.

Download

 
 
 
 

Bekijk hier de documentaire uit 2022 terug
Bekijk hier de documentaire uit 2021 terug
Bekijk hier de documentaire uit 2020 terug
Bekijk hier de documentaire uit 2019 terug
Bekijk hier de documentaire uit 2018 terug

Voorgaande edities

Dit is de tiende editie van De Laatste Getuigen. Lees meer over de voorgaande edities en kijk eerdere afleveringen van de documentaire terug.

De Laatste Getuigen 2022 - Joods in de oorlog en daarna

De Laatste Getuigen 2021 - Je vergeet het nooit | Kind in de oorlog

De Laatste Getuigen 2020 - 75 jaar vrijheid

De Laatste Getuigen 2019 - het Oranjehotel

De Laatste Getuigen 2018 - Verzet