Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Het Leven/P. van Tol

De Laatste Getuigen 2023

De vergeten Holocaust van Sinti en Roma

Op donderdag 4 mei 2023 staat De Laatste Getuigen in het teken van verhalen van Sinti en Roma in Den Haag. Bijna alle Sinti en Roma woonden in de oorlogsjaren in buurt van de Vondelstraat, de Veenkade, de Bilderdijkstraat. Verschillende families voelden zich daar veiliger dan in hun wagens aan de randen van Den Haag.

De verhalen van vervolging en deportatie in Duitsland werden steeds meer gehoord. Uiteindelijk leidde dat tot één grote razzia, die alle Sinti en Roma op hetzelfde tijdstip zou treffen op 16 mei 1944. De Haagse politie voerde deze razzia uit. Op die ochtend werden bijna alle families opgepakt en vanuit Staatsspoor naar Westerbork gebracht.

De vervolging van de Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt ook wel ‘De vergeten Holocaust’ genoemd. Na de verhalen van de Joodse gemeenschap vorig jaar, horen we nu de verhalen van Sinti en Roma. Te weinig mensen weten wat er met hen is gebeurd en ze zijn lang niet erkend geweest als oorlogsslachtoffer. Hun verhalen getuigen van kracht en doorzettingsvermogen.

Op donderdag 4 mei vindt het programma De Laatste Getuigen plaats in de Grote Zaal van de Koninklijke Schouwburg.

Bestel

Voorgaande edities

Dit is de negende editie van De Laatste Getuigen. Lees meer over de voorgaande edities en kijk eerdere afleveringen van de documentaire terug.

De Laatste Getuigen 2022 - Joods in de oorlog en daarna

De Laatste Getuigen 2021 - Je vergeet het nooit | Kind in de oorlog

De Laatste Getuigen 2020 - 75 jaar vrijheid

De Laatste Getuigen 2019 - het Oranjehotel

De Laatste Getuigen 2018 - Verzet