Yela de Koning

Yela de Koning maakt sinds 2018 onderdeel uit van het ensemble van Het Nationale Theater. Op 22 juli 1994 werd ze in Dordrecht geboren en groeide op in Oud-Beijerland, onder de rook van Rotterdam. Yela is in 2017 afgestudeerd aan de Toneelacademie in Maastricht.

Afgelopen seizoen speelde Yela de titelrol in Coriolanus en was ze te zien in De eeuw van mijn moeder.

Biografie

Tijdens haar jeugd volgde Yela lessen bij jeugdtheater Hofplein en na de middelbare school vertrok ze voor vier maanden naar Londen om daar op L.A.M.D.A. een Shakespeare-course te volgen.

Yela studeerde af aan de Toneelacademie in Maastricht met de voorstellingen De Presidentes en Augustus: Oklahoma, de laatste in de regie van Daria Bukvić. In de zomer van 2017 speelde ze haar solo The Very Tired Girl, die ze maakte met Loek de Bakker op de Parade, maakte ze samen met Florian Myjer een voor de BNG-theaterprijs genomineerde Regina Rex (2018) bij Frascati in co-productie met de Warme Winkel en debuteerde ze in Ondine (2018) van Jeroen De Man bij Het Nationale Theater. Recent speelde zij in onder meer We zijn hier voor Robbie (2018), Onze Straat (2019), Amadeus (2019), The Nether (2021) en Trojan Wars (2021). Afgelopen seizoen speelde ze de titelrol in Coriolanus en was ze te zien in De eeuw van mijn moeder.

Voor haar rol in Coriolanus is Yela genomineerd voor de Theo d'Or. Uit het juryrapport: ‘Het personage van Yela de Koning in de voorstelling Coriolanus loopt op alle fronten voorop. Coriolanus is dapper, besluitvaardig, wil voortdurend het onderste uit de kan. Yela de Koning heeft zich, zo lijkt het, dezelfde taken ten doel gesteld in haar spel. Ze geeft zich ten volle. Haar tekstbehandeling is fenomenaal en messcherp.’

Film & Televisie

Yela de Koning speelde o.a. in de tv-serie Rampvlucht (2022), Red Light (2020) en Charlie en Hannah gaan uit (2017).

Prijzen

Voor de titelrol in Coriolanus is Yela de Koning genomineerd voor de Theo d'Or 2023 voor meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol.

In 2017 werd Regina Rex, de voorstelling die Yela maakte met Florian Myjer, genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs.

Te zien in