Yela de Koning

Yela de Koning maakt sinds 2018 onderdeel uit van het ensemble van Het Nationale Theater. Op 22 juli 1994 werd ze in Dordrecht geboren en groeide op in Oud-Beijerland, onder de rook van Rotterdam. De Koning is in 2017 afgestudeerd aan de Toneelacademie in Maastricht.

Komend seizoen zal Yela weer gaan spelen in de herneming van Eric de Vroedts De eeuw van mijn moederEn later neemt ze de titelrol op zich in Shakespeares Coriolanusin regie van Nina Spijkers.

Biografie

Tijdens haar jeugd volgde Yela lessen bij jeugdtheater Hofplein en na de middelbare school vertrok ze voor vier maanden naar Londen om daar op L.A.M.D.A. een Shakespeare course te volgen.

Yela studeerde af aan de Toneelacademie in Maastricht met de voorstellingen De Presidentes en Augustus: Oklahoma, de laatste in de regie van Daria Bukvić. In de zomer van 2017 speelde ze haar solo The Very Tired Girl, die ze maakte met Loek de Bakker op de Parade, maakte ze samen met Florian Myjer een voor de BNG theaterprijs genomineerde Regina Rex (2018) bij Frascati in co-productie met de Warme Winkel en debuteerde ze in Ondine (2018) van Jeroen De Man bij Het Nationale Theater. Later speelde zij in onder meer We zijn hier voor Robbie, door Eric de Vroedt, in Onze Straat van Daria Bukvic en in Amadeus in regie van Theu Boermans. Afgelopen seizoen was Yela te bewonderen in The Nether, een voorstelling van Nina Spijkers. Ook speelde ze in De eeuw van mijn moeder, onder Eric de Vroedt.

Afgelopen seizoen is Yela te zien geweest in de HNTjong marathon voorstelling Trojan Wars, in regie van Noël Fischer en in Zus van, geregisseerd door Belle van Heerikhuizen. 

Film & Televisie

Yela was onder anderen te zien in Charlie en Hannah gaan uit (2017), Flikken Rotterdam (2016) en Embrace Me (2017).

Prijzen

In 2017 werd Regina Rex, de voorstelling die De Koning maakte met Florian Myjer, genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs.

Te zien in