Queen Nanny

Grandy Nanny (c.1686-c.1755) aka ‘Nanny of the Maroons’ aka Queen Nanny, wordt in Ghana geboren. Ze stamt af van de Akan of Ashanti. De Ashanti waren een van de machtige stammen in West-Afrika. Het waren goed getrainde strijders en hun vrouwen genoten respect. Nanny wordt door de witten ontvoerd uit het moederland en tot slaaf gemaakt in Jamaica. Maar er gaan ook verhalen rond dat zij opzettelijk door haar volk gestuurd is om de opstand van de tot slaaf gemaakte mensen op Jamaica te helpen. Als de eerste undercover agent tijdens de slavernij. Op het moment dat zij arriveerde, waren er op Jamaica al vele opstanden aan de hand. Queen Nanny ontsnapte zodra ze aankwam op het eiland samen met haar vijf broers, Cudjoe, Accompong, Johnny, Cuffy en Quao. De familieleden verspreidden zich, zoals hen geleerd was, direct over het land, zodat zij zich konden toeleggen op de taak die voor hen lag. De organisatie van de marrons. Cudjoe ging naar St. James en stichtte een marrondorp dat later Cudjoe Town zou heten. Accompong ging naar St. Elizabeth, terwijl Queen Nanny en Quao naar Portland vertrokken.

Queen Nanny werd in 1720 leider van een marrongemeenschap in de bergen, de Blue Mountains van Jamaica, de Windward Maroons. Nanny Town, werd de plek genoemd. De organisatie van de gemeenschap was als van een typische Ashantistam.

De Windward Marroons stonden bekend om hun mystieke tactieken.

Zo konden ze tactischer en sneller dan de Britten communiceren over lange afstanden en ze hadden ook betere camouflagetechnieken.

Queen Nanny bleek bovennatuurlijke krachten te hebben. In haar gemeenschap wezen ze haar leiderschapskwaliteiten toe aan haar Obeah-krachten. Obeah (Obi, Obeya of Obia) is een systeem van spirituele genezing en gerechtigheid. Obeah wordt door de witten en door de onderdrukking en manipulatie die het christendom is door sommige zwarte mensen soms gezien als negatief terwijl het bij Obeah gaat over het bekrachtigen van wat rechtvaardig is.

Queen Nanny was een kleine magere vrouw met doordringende ogen. Ze kon kogels vangen en ze vervolgens terug sturen naar de mensen die op haar hadden geschoten. Zo kon het zijn dat een Brit pas later en vanuit het niets ineens dood kon vallen. Op 20 april 1740 smeekten de Britten om vrede en bewerkstelligde Queen Nanny vrijheid voor de marrons en 500 hectare land voor haar en haar volgelingen.

Een marron-legende beweert dat als een witte man met steil haar nu naar het oorspronkelijke Nanny Town gaat, hij onmiddellijk dood neervalt.

Door Romana Vrede. Dit verhaal is ook te lezen in het NRC.