Tamar van den Dop

Tamar van den Dop maakt sinds 2016 onderdeel uit van Het Nationale Theater, voorheen Nationale Toneel. Ze is op 8 februari 1970 geboren in Amsterdam. In 1993 studeerde ze af aan de Toneelacademie Maastricht. Naast actrice heeft van den Dop ook filmregies op haar naam staan en schrijft ze filmscenario's.

Aankomend najaar zal Tamar één van de 5 gezichten zijn van De jaren in regie van Eline Arbo. In 2023 komt de voorstelling Every Brilliant Thing terug, geregisseerd door Erik Whien. Aan het einde van het seizoen zal Tamar ook nog meespelen in Laagland, bij deze voorstelling zit Eric de Vroedt op de regiestoel.

Biografie

Tijdens haar studie speelde Van den Dop in de film De Provincie waarmee ze in de prijzen viel. In seizoen 2016-2017 schitterde Van den Dop in Olie en Jeanne d'Arc. Daarnaast speelde zij bij diverse toneelgezelschappen, waaronder het Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep Amsterdam. Bij Het Nationale Theater was zij te zien in de theatermarathon The Nation (2016/2017), De Hereniging van de twee Korea’s, We zijn hier voor Robbie (2018) door Eric de Vroedt en Onze straat (2019), een voorstelling van Daria Bukvic.

In het kader van HNT speelt altijd (het COVID-19 programma), schitterde Tamar in de monoloog Every Brilliant Thing, in regie van onze nieuwe huisregisseur Erik Whien. Deze voorstelling komt begin 2023 terug. In die tussentijd speelde Tamar na 2 jaar uitstel eindelijk Lea in Leedvermaak trilogie, een voorstelling van Eric de Vroedt. 

Film & Televisie

Tamar van den Dop debuteerde in 1986 in de film Op hoop van Zegen. Als actrice maakte zij carrière met rollen in diverse films en televisieseries zoals Wolfsbergen, Karakter en Zwarte Sneeuw. Van den Dop had succes met haar korte films Lot en Schat. Beide films waren de Nederlandse inzendingen voor de Academy Awards voor 2002 en 2004. Lot leverde haar zowel de Speciale Juryprijs alsmede de Publieksprijs op bij het Festival Premiers Plans d'Angers in Angers. In 2007 kwam haar speelfilmdebuut, Blind, uit; deze film was gebaseerd op De sneeuwkoningin van Hans Christian Andersen. Het scenario van Blind is ook uitgegeven als novelle bij uitgeverij Podium. In 2013 maakte Van den Dop de speelfilm Supernova. In 2019 was Tamar te zien in Instinct in regie van Halina Reijn

Prijzen

Van den Dop is in 1993 (De Provincie) en in 2000 (De omweg) genomineerd voor een Gouden Kalf. In 1997 ontving zij een Gouden Beeld voor haar rol in de serie Zwarte Sneeuw. Als theateractrice won zij in 2000 de Colombina voor haar rol als Hanna in de voorstelling Schlemiel van het theatergezelschap Het Groote Hoofd. Voor haar rol in Speeldrift van Toneelschuur Producties en het Nationale Toneel werd zij in 2013 genomineerd voor de Colombina. Zij had een belangrijke bijrol in de film Karakter, die in 1998 een Oscar won voor beste buitenlandse film.

Te zien in