Tamar van den Dop

Dit seizoen te zien in Leedvermaak trilogie en The Nation

Tamar van den Dop maakt sinds 2016 onderdeel uit van Het Nationale Theater, voorheen Nationale Toneel. Ze is op 8 februari 1970 geboren in Amsterdam. In 1993 studeerde de actrice, regisseur en scenarioschrijver af aan de Toneelacademie Maastricht.

Biografie
Tijdens haar studie speelde ze in de film De Provincie waarmee ze in de prijzen viel. In seizoen 2016-2017 schitterde Van den Dop in Olie en Jeanne d'Arc. Daarnaast speelde zij bij diverse toneelgezelschappen, waaronder het Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep Amsterdam. Het afgelopen seizoen was zij bij Het Nationale Theater te zien in de theatermarathon De Nation en in de voorstelling De Hereniging van de twee Korea’s, beide in de regie van Eric de Vroedt.

Prijzen en nominaties
Van den Dop is in 1993 (De Provincie) en in 2000 (De omweg) genomineerd voor een Gouden Kalf. In 1997 ontving zij een Gouden Beeld voor haar rol in de serie Zwarte Sneeuw. Als theateractrice won zij in 2000 de Colombina voor haar rol als Hanna in de voorstelling Schlemiel van het theatergezelschap Het Groote Hoofd. Voor haar rol in Speeldrift van Toneelschuur Producties en het Nationale Toneel werd zij in 2013 genomineerd voor de Colombina. Zij had een belangrijke bijrol in de film Karakter, die in 1998 een Oscar won voor beste buitenlandse film.

Film en televisie
Tamar van den Dop debuteerde in 1986 in de film Op hoop van Zegen. Als actrice maakte zij carrière met rollen in diverse films en televisieseries zoals Wolfsbergen, Karakter en Zwarte Sneeuw. Van den Dop had succes met haar korte films Lot en Schat. Beide films waren de Nederlandse inzendingen voor de Academy Awards voor 2002 en 2004. Lot leverde haar zowel de Speciale Juryprijs alsmede de Publieksprijs op bij het Festival Premiers Plans d'Angers in Angers. In 2007 kwam haar speelfilmdebuut, Blind, uit; deze film was gebaseerd op De sneeuwkoningin van Hans Christian Andersen. Het scenario van Blind is ook uitgegeven als novelle bij uitgeverij Podium. In 2013 maakte Van den Dop de speelfilm Supernova.

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie