Podcast Ik een beetje meer dan jij

Sociale ongelijkheid speelt overal. Altijd al natuurlijk. Maar nu eist zij haar plek op in politieke debatten, keukentafelgesprekken, nieuwsitems. Ook in de producties van Het Nationale Theater speelt zij de hoofdrol. In de vierdelige podcastserie Ik een beetje meer dan jij onderzoekt programmamaker Laura van Zuijlen hoe je woorden geeft aan sociale ongelijkheid.

De eerste aflevering focust op de Nobelprijswinnende Franse schrijver Annie Ernaux en hoe zij schrijft over klassenongelijkheid in de voorstelling De jaren. Met vertaler Rokus Hofstede en dramaturg Willemijn Barelds.

In de tweede aflevering staat opgroeien centraal, naar aanleiding van de HNTjong-voorstelling A country inside my head. Welke sociale ongelijkheid zie je op het gebied van opgroeien als je Nederland met andere landen vergelijkt? Wat als je in Ghana opgroeit? Of in Kenia? Met acteur Kimberley Agyarko en Betty Andende.

In de derde aflevering staat woede centraal. Acteur Yela de Koning vertelt over wat ze heeft gedaan ter voorbereiding op haar rol: Coriolanus. Wat ze moest overwinnen en hoe dat voor vrouwen anders is dan voor mannen.

De jaren

De jaren is de nieuwste voorstelling van regisseur Eline Arbo, naar de Europese bestseller van Annie Ernaux, winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur 2022. Met een all-female topcast bestaande uit Hannah Hoekstra, Nettie Blanken, Tamar van den Dop, Mariana Aparicio en June Yanez. De voorstelling is tot en met 10 december te zien in heel Nederland.

Meer over De jaren

A country inside my head

A Country Inside My Head vertelt de eerlijke, grappige en rauwe verhalen van jonge meiden die naar Nederland komen om een nieuw bestaan op te bouwen. Op basis van interviews zijn verhalen verzameld over je thuis voelen, opnieuw beginnen en opgroeien in een nieuwe cultuur. 

Meer over A country inside my head

Coriolanus

Naar aanleiding van Shakespeare’s bloederige tragedie Coriolanus gaat de derde aflevering van Ik een beetje meer dan jij over geweld en woede. Mannen hebben van oudsher een patent op woede en fysiek geweld, maar de laatste jaren wordt er aan die norm gemorreld. En toch: hoe verander je daar als vrouw zelf iets aan in je dagelijks leven? Hoe geef je geweld en woede meer de ruimte? Met acteur Yela de Koning.

Meer over Coriolanus

Credits

concept, presentatie en interviews Laura van Zuijlen
techniek en montage Alexander Kramer
muziek Kaspar Schellingerhout
redactie Karim Ameur, Dimphna van Kempen, Daan Valkhof