Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht van Het Nationale Theater denkt met de directie mee en stelt kritische vragen. Ze bieden de organisatie waardevolle inzichten, advies en feedback over belangrijke strategische beslissingen, financiële kwesties en operationele uitdagingen. Door hun ervaring en diverse achtergronden kunnen zij vanuit een breed spectrum kennis delen en perspectief bieden. Bovendien zijn de leden ook ambassadeurs van het theater in de bredere gemeenschap. De Raad van Toezicht steunt Het Nationale Theater bij het bewaken van onze koers en de blik te richten op de toekomst, boven het dagelijkse uit.

De Raad van Toezicht van Het Nationale Theater bestaat uit Jozias van Aartsen (voorzitter), Pauline Bottema-Sanders, Joost Farwerck, Bercan Günel, Charl Landvreugd, Ali Najafbagy en Merel van Vroonhoven.

Jozias van Aartsen
Voorzitter
Jozias van Aartsen (1947) is bestuurder en voormalig politicus voor de VVD. Hij was onder anderen secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken, minister van Landbouw en minister van Buitenlandse Zaken. Tussen 2008 en 2017 was hij burgemeester van Den Haag. Zijn meest recente functie was die van waarnemend burgemeester van Amsterdam.
Pauline Bottema-Sanders
Pauline Bottema-Sanders (1973) is jurist. Sinds november 2021 is zij General Counsel & Corporate Secretary bij EDGE Technologies, een op duurzaamheid gerichte vastgoedontwikkelaar. Daarvoor bekleedde ze de functie van General Counsel bij Amsterdam RAI, verantwoordelijk voor alle juridische aangelegenheden aldaar.
Joost Farwerck
Joost F. E. Farwerck (1965) is bestuurder. Sinds 2019 is hij Chairman-Management Board, CEO & COO bij Koninklijke KPN NV en Chairman van iBasis, Inc. Joost is bestuurslid van het KPN Mooiste Contact Fonds, bestuurslid van FME (de Nederlandse werkgeversorganisatie voor de technologische industrie) en lid van de Cyber Security Raad. Als CEO is hij verantwoordelijk voor de algehele strategie en prestaties van KPN. Duurzaamheid, innovatie, cybersecurity en diversiteit staan hierbij centraal.
Bercan Günel
Bercan Günel (1963) is bestuurder. Bercan is Managing Partner van NGL International, gespecialiseerd in leadership development en executive en team coaching. Ze was o.a. CFO bij Brunel International, CEO bij Schoevers Professionals en oprichter van Woman Capital. In 2017 verscheen haar boek We hebben al een vrouw – Leiderschap en diversiteit in het Nederlandse bedrijfsleven. Bercan zet zich in zich voor meer diversiteit in de hoogste bestuurslagen in Nederland.
Charl Landvreugd
Charl Landvreugd (1971) is kunstenaar, onderzoeker, educator, werkzaam als Hoofd Onderzoek en Curatorial Practice bij het Stedelijk museum in Amsterdam. Hij was verbonden aan het Masters Institute of Visual Cultures AKV| St. Joost, was lid van de Raad van Toezicht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het bestuur van de Akademie van Kunsten. Charl werkt richting nieuwe kaders rondom het denken over migratiegeschiedenis, cultuur en machtsrelaties, om suggesties te doen over de vorming van cultureel burgerschap en erbij-horen.
Ali Najafbagy
Ali Najafbagy is Managing Partner & co-founder 4impact venture capital. 4impact is een investeringsfonds met een focus op jonge bedrijven die dankzijn slimme software een positieve bijdrage leveren aan mens en planeet. Ali werkte eerder bij zakenbank Goldman Sachs in Londen en in Dubai. Vervolgens heeft hij verschillende senior functies bekleed bij investeringsfonds Mubadala in Abu Dhabi en zat in de Raad van Bestuur van investeringsfonds Mubadala GE Capital.
Merel van Vroonhoven
Merel van Vroonhoven (1968) is leerkracht in het speciaal onderwijs. Voordat Merel het onderwijs in ging, bekleedde ze meer dan twintig jaar lang verschillende bestuursfuncties bij Nationale-Nederlanden, ING, Nederlandse Spoorwegen en de Autoriteit Financiële Markten. In 2012 werd ze gekozen tot Topvrouw van het Jaar. Gedurende haar hele carrière zet Merel zich in voor inclusie en diversiteit.