Herzschmerz

Antiklimax
wo 25 mrt en do 26 mrt
wo 25 mrt 2026
en
do 26 mrt 2026

Antiklimax lijdt aan een gebroken hart. Ze zoeken de scherven bijeen in Herzschmerz, waarin hartstocht, cri-de-coeurs en verlangens je om de oren vliegen. Een radicale bewerking van Goethe’s Het lijden van de jonge Werther – voor (un)happy singles, nieuwe geliefden én vijftigjaargetrouwden.

In Herzschmerz probeert theatermaker Elias zijn uit elkaar vallende voorstelling – én leven – te redden. Zijn bewerking van Werther veroorzaakte grote ophef nadat een tiener zichzelf van het leven beroofde. In de nasleep daarvan nodigt hij zijn oude vriendin Lucinde uit om auditie te doen voor de rol van Lotte, Werthers onbereikbare geliefde. Het wordt een absurde reünie, die meer en meer op Goethes verhaal begint te lijken. Niet in de laatste plaats omdat ook Lucindes verloofde is meegekomen…

Wat begint als een auditie, verandert in een romantische bermudadriehoek. Ondertussen staat buiten de wereld in de fik. Is de romantiek hun redding uit de werkelijkheid? Of kan de werkelijkheid ons redden van de romantiek?

All you need is love!

Tenminste, als we de eindeloze stroom romans, romcoms en lovesongs mogen geloven. Liefde belooft geluk, vervulling, zingeving… Geen wonder dat we er allemaal naar verlangen. Geef ons alsjeblieft een hoofdrol in The Notebook, Pride and Prejudice of Titanic – een verhaal waarin de liefde alles overwint (behalve een ijsberg). Maar wat is liefde werkelijk, los van die romantische clichés? Kunnen we in een wereld vol boeketromans en datingshows nog een verlangen hebben dat echt van onszelf is? En hoe laat je iemand vrij zonder diegene kwijt te raken?

Let op: in de voorstelling wordt mogelijk gebruik gemaakt van stroboscopisch licht.

Deze voorstelling raakt aan onderwerpen als depressie en zelfmoord.

In de media

Over eerder werk van Anticlimax

“Een verrukkelijk, lichtvoetig theatersprookje. Anderhalf uur postromantisch speel- en taalplezier.” ★★★★ Dagblad van het Noorden over As The World Hurts

“Een opmerkelijke mix van literatuur, levensvraagstukken, fantasie, taalvondsten. Een cadeautje vol energie en curieuze gebeurtenissen.” Ingrid de Vries over Hamlet versus Don Quixote

“Knap herschreven, virtuoos gespeeld ook.” Theaterkrant over Peer Gynt (speelt David Westera) - keuze v.d. criticus

Over de makers

Antiklimax is een Gronings makersduo bestaande uit regisseur Koen van Seuren en David Westera. Hun hoofdpersonen zijn van de wereld vervreemd geraakte mensen, immer op zoek naar houvast, naar plot en identiteit. Hun teksten zijn nieuwe teksten; geen heropvoeringen, maar verwerkingen. Ze werken met een eigenzinnig soort taal, een eigen vorm van oprechtheid en een kenmerkende speelstijl. Antiklimax wil de verwachtingen hoog opvoeren, het onmogelijke voor mogelijk houden en verbeelden voorbij de clichés - om tenslotte tot steeds dezelfde conclusie te komen: volgende keer lukt het. 

Antiklimax maakt een drieluik over romantische verlangens. Met hun kenmerkende eigenzinnigheid beginnen ze aan een theatrale zoektocht naar een escape uit het escapisme van de romantiek. Na het eerste deel, over de natuur en vrijheid, proberen ze in Herzschmerz te ontsnappen aan romantische cliché’s rond liefde, verlangen en lijden. 

Credits

Tekst en concept Antiklimax 
Regie Koen van Seuren 
Spel David Westera, Mathieu Wijdeven, Pleun de Roode 
Scenografie/kostuums Caz Egelie 
Lichtontwerp Bogi Bakker 
Dramaturgie Luna Joosten 
Techniek Merijn Boers 
Productieleiding Annemarie Venema 
Coproducent Grand Theatre Groningen 
Met bijdragen van Gemeente Groningen, De Versterking, e.a. 

Inschrijven nieuwsbrief