Het Nationale Theater gaat unieke samenwerking aan met Escher in Het Paleis

di 24 nov.

De educatie-afdelingen van Het Nationale Theater en Escher in Het Paleis hebben de handen ineen geslagen voor een interactieve museumles: Orde & Chaos: een andere kijk op Escher. Maandag 23 november was de eerste pilotles met eerste en tweedeklassers van de Johan de Witt Scholengroep. Vanaf januari wordt het project aangeboden aan middelbare scholen.

Verbinding door middel van kunst in Den Haag

Het Nationale Theater en Escher in Het Paleis werken samen om iets nieuws neer te zetten voor Den Haag. Een kunstervaring waarbij je door middel van het werk van Escher over jezelf leert en nieuwe handvatten krijgt om zelf vorm te geven aan je leven. Een ervaring die veel verder gaat dan kunstkennis- en geschiedenis, waarbij je zelf in de driver’s seat komen te zitten.

Orde en Chaos

Dit doe je aan de hand van de thema’s Orde en Chaos, waarbij je jezelf als maker ontwikkelt. Een maker van de geest die vormgeeft aan zijn eigen gedachtes. Zo leer je hoe je in dialoog met kunst richting kunt geven aan je eigen leven. Het gaat dus niet alleen om het leren over wie Escher was, wanneer hij leefde en waar hij door geïnspireerd werd. In dialoog met Escher en de door hem veelvuldig gebruikte thema’s Orde en Chaos leer je over jezelf. Dit sluit aan bij de opvatting dat je kunst niet top-down (kunstenaar-publiek) moet ervaren. 

Hoe ziet dat eruit?

Je komt binnen bij Escher in Het Paleis. Er is muziek, een stem uit het niets: een startervaring alsof je in het theater bent maar dan in het museum. Rondleiders als acteurs die niet spelen voor een publiek maar samen met jou iets neerzetten. Ben je ordentelijk of chaotisch? Wat voor mens ben je? En in welke situaties? Schep je orde in de chaos? Of schep je chaos in de orde? De eerste pilot was met de Johan de Witt Scholengroep. Binnenkort verschijnen er een trailer en een fotoserie van het project.

Pilots van start, in januari beschikbaar voor scholen

De pilots zijn maandag 23 november 2020 van start gegaan. Vanaf januari wordt de Orde & Chaos aangeboden aan middelbare scholen. Wil je op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van HNTeducatie.