Panic Room

Theater Utrecht
vr 17 mei en za 18 mei
vr 17 mei 2024
en
za 18 mei 2024

Midden in een Niemandsland staat een huis waar twee geliefden elkaar treffen. De één is ziek en opde vlucht voor het onontkoombare einde. De ander is een oorlogscorrespondent die terugkeert vaneenlevensveranderende reis naar een conflictgebied. In een race tegen de klok dringt het verledenzich aan hen op en dwingt hen elkaar tot op het bot te fileren. Wanneer de wereld door de wandenheen breekt en de kamer te klein blijkt voor hun conflict, reizen ze af naar de plek waar eenonbevattelijk verlies diep onder het hete zand begraven ligt. Eén ding is zeker: in het diepste donkerschuilt een nog grotere duisternis.

Panic Roomis een intieme en lijfelijke voorstelling over sterven en afscheid nemen. Waar eindigt hetrecht op het langste leven en begint de verantwoordelijkheid voor de dood van de ander? Na hun succesvolle samenwerking aan het familiedrama Sea of Silence slaan Floor Houwink ten Cate, Esther Duysker en Abke Haring voor Panic Room de handen ineen met Jacob Derwig.

Om in te lijsten en met je mee te dragen.

Trouw ★★★★★

In de media

Trouw ★★★★★

"De twee geliefden zoeken naar contact om deze enorme tweespalt heen. Die zoektocht zetten Haringen Derwig hartverscheurend mooi neer."

"Twee mensen op het podium, een minimaal decor en achtergrondverhaal, nog geen anderhalf uur–maar juist die spaarzaamheid laat in Panic Room alle ruimte voor emotie."

De Volkskrant ★★★★

"Hoogtepunt is de lange monoloog van Abke Haring waarin ze minutieus verslag doet van een orgie vangeweld als ze terechtkomt op een slagveld. Hartverscheurend."

8WEEKLY ★★★★★

"Een oogverblindend mooie aanklacht tegen oorlogvoeren. Actueler kan een theatervoorstelling niet zijn."

Over de makers

Regisseur en schrijver Floor Houwink ten Cate (1987) maakt urgente voorstellingen op het snijvlak vantheater, opera en film, gebaseerd op persoonlijke gewetensvragen. In haar beeldende en fysiekeportretten viertze het ongemak en de pijn van het leven door grote morele dilemma’s terug tebrengen tot de menselijke maat en door onderbelichte problemen op te blazen tot operateskeproporties.

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en maakt nadrukkelijk geëngageerd theater,gericht op existentiële thema’s. Altijd in een nieuw verhaal, en in nieuwe vormen. We putten daarbijuit alle mogelijke bronnen: van persoonlijke verhalen, literatuur en muziek tot modehuizen,popcultuur en clubs. Onze makers experimenteren ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormenen publieksrelaties en zo verkennen we doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater.

Credits

regie Floor Houwink ten Cate | tekst Esther Duysker en Floor Houwink ten Cate | spel Abke Haring en Jacob Derwig | compositie Jimi Zoet | kostuumontwerp Rebekka Wörmann