Truus van Nog en Geert Gratama

De Aanslag

Naar de klassieker van Harry Mulisch
ma 19 mei en di 20 mei
ma 19 mei 2025
en
di 20 mei 2025

De veelgeprezen toneelbewerking van de bestseller van Harry Mulisch is terug in de theaters! Ook 80 jaar na de bevrijding is en blijft De Aanslag een must-see. Een indringend en spannend verhaal over schuld, verantwoordelijkheid en de impact van oorlogsherinneringen.

"Prachtig." – NRC ★★★★★

De Aanslag

Het is de hongerwinter van 1945. Naast het huis van de twaalfjarige Anton wordt een collaborerende agent doodgeschoten. Zijn buren verplaatsen het lichaam voor het huis van de familie Steenwijk. Nadat zijn familie is opgepakt en gefusilleerd door de Duitsers, blijft het 'waarom' van de gebeurtenissen hem gedurende zijn leven achtervolgen. Anton beseft meer en meer dat er een zeer dunne scheidslijn is tussen goed en fout. Een prangende vraag werpt zich op: is de schuldige misschien niet ook onschuldig, en de onschuldige misschien ook schuldig?

Het verhaal van De Aanslag heeft niets aan zeggingskracht verloren en is nog steeds actueel. De vrijheid van de mens blijft immers kwetsbaar en is zelfs in 2024 nog niet vanzelfsprekend.

Nieuwe én terugkerende spelers

Gouden Kalf-winnaar Leendert de Ridder (Mees Kees, Hendrik Groen: Opgewekt naar de eindstreep) speelt Anton van Steenwijk. Peter Bolhuis (Oogappels, Baantjer, Soldaat van Oranje) en Henriëtte Tol (Keyzer & De Boer Advocaten, Soldaat van Oranje) speelden 15 jaar geleden al glansrollen in deze voorstelling en keren terug. De cast wordt compleet gemaakt door Tim Linde en Anna Bartels.

In de media

"Prachtig." – NRC ★★★★★

"Met respect en liefde voor de oorspronkelijke tekst gemaakt" – “Prachtig.” – ★★★★ De Telegraaf 

"Zelden zie je dat een toneelbewerking een authentiek theatrale en dramatische kwaliteit krijgt zonder het origineel tekort te doen. Hier wel." – Trouw 

Credits

producent Bos Theaterproducties / Inge Bos | regie Bruun Kuijt | script Léon van der Sanden | met Leendert de Ridder, Henriëtte Tol, Peter Bolhuis, Tim Linde, Anna Bartels | decorontwerp Herbert Janse | kostuumontwerp Dorien de Jonge | lichtontwerp Uri Rapaport, Bart van den Heuvel | technisch producent Tom Vollebregt – Events Light