Saman Amini

Saman Amini maakt sinds 2016 onderdeel uit van Het Nationale Theater, voorheen Nationale Toneel. Hij is op 19 mei 1989 geboren in de Iraanse hoofdstad Teheran. Amini komt op 11-jarige leeftijd naar Nederland. Als tiener komt hij via Stichting De Vrolijkheid met theater in aanraking door Theatergroep DOX. Hij blijkt een groot talent te zijn en wordt aangenomen op de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht, waar hij in 2014 zijn diploma haalt.

Biografie
Bij het Nationale Toneel speelde Saman eerder in Shopping and fucking (2012). Daarna speelde hij o.a in de succesvolle theatervoorstellingen Nobody Home (2014//2015) in de regie van Daria Bukvic in Jihad (2015/2016). Dit was in samenwerking met de toneelacademie Maastricht. Amini speelde in televisieseries zoals Van god los, Bluf en De Fractie en speelde de hoofdrol in de film Sacred Defense, die in 2014 in Los Angeles werd gekroond tot beste studentenfilm ter wereld. Daarnaast is hij succesvol als zanger.

Onder de nieuwe vleugels van het Nationale Theater was Saman vorig seizoen onder andere te zien als ‘De beer’ in de bekroonde marathonvoorstelling The Nation (2017) onder regie van Eric de Vroedt.

Onder de vleugels van zijn eigen stichting genaamd Black Sheep Can Fly, produceerde Amini de voorstellingen Samenloop van omstandigheden (2016) en A Seat at the Table (Oerol 2017). Komend seizoen is hij weer te zien met zijn voorstelling A Seat at the Table, dit keer een co-productie met Het Nationale Theater.

Film en televisie 
Amini speelde hij ook in televisieseries zoals Van god los, Bluf en De Fractie. Hij heeft zijn eigen voorstelling genaamd Samenloop van Omstandigheden en hij is succesvol als zanger. De acteur speelt de hoofdrol in de film Sacred Defense die in 2014 in Los Angeles wordt gekroond tot de beste studentenfilm ter wereld.