Organisatie

In januari 2017 fuseerden Het Nationale Toneel, De Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui tot het Nationale Theater. Het Nationale Theater is daarmee het grootste reizende theatergezelschap van Nederland en het stadsgezelschap van Den Haag.

Onze regisseurs en acteurs brengen wereldrepertoire dat inzoomt op de dilemma’s en uitdagingen van onze tijd. In onze stukken en programma’s kaarten we maatschappelijke thema’s aan. We stellen vragen bij de actualiteit, de politiek, het leven en nodigen uit tot ontmoeting, kunstbeleving en debat. Meer dan voorheen gaan we op zoek naar de verhalen en perspectieven van andere culturen, waarmee we contact, confrontatie en verbinding zoeken. We reizen door het hele land met klassiekers, actueel drama en innovatieve programma’s voor volwassenen en jeugd. Ieder seizoen kiest het Nationale Theater expliciet voor een theaterklassieker en een hyperactuele voorstelling. In seizoen 2017-2018 zijn dat De Oresteia van Theu Boermans en The Nation van Eric de Vroedt. In dit eerste, spannende seizoen van Het Nationale Theater brengen wij een enorm gevarieerd aanbod met voorstellingen voor iedereen.

 

NTjong

Theater is een kunstvorm die jong publiek direct raakt; toch komen de meeste kinderen niet vanzelfsprekend met podiumkunsten in aanraking. De eerste keer is bepalend voor hun latere interesse in theater. Het is daarom essentieel dat theater zich verhoudt tot de wereld van kinderen en jongeren en hún verhalen. Dat is de missie van NTjong: steeds nieuwe wegen te vinden om jong publiek uit te dagen onbekende, theatrale werelden te betreden, zodat zij zelf ervaren dat theater live, actueel en opwindend is. NTjong brengt toegankelijke, eigenzinnige voorstellingen op basis van radicale bewerkingen van klassiek en modern toneelrepertoire en nieuwe toneelversies van (jeugd)literatuur. NTjong maakt ieder seizoen een familievoorstelling en een ‘coming of age’ productie. In 2017/2018 zijn dat Ifigeneia Koningskind (8+) en Bloedlink (14+).

 

Jaarstukken Het Nationale Theater

Jaarstukken 2017

 

Jaarstukken rechtsvoorgangers van Het Nationale Theater

Jaarstukken Stichting de Koninklijke Schouwburg 2016
Jaarstukken Stichting het Nationale Toneel 2016
Jaarstukken Stichting Theater aan het Spui 2016

 

Meerjarenbeleidsplannen Het Nationale Theater 

Meerjarenbeleidsplan 2017-2020 Gemeente Den Haag Stichting Het Nationale Theater
Aanvulling op het Meerjarenbeleidsplan 2017-2020 Gemeente Den Haag Stichting Het Nationale Theater
Meerjarenbeleidsplan Ministerie OCW 2017-2020 Stichting Het Nationale Theater